Ferenc pápa legveszélyesebb útjára indulhatott, Irakban tölt négy napot

2021. március 05. – 09:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa pénteken Rómából Irakba indult, hogy ott négynapos körúton vegyen részt. Irakban még sosem járt korábban római pápa, és nem is teljesen veszélytelen Ferenc látogatása az iszlám államban.

Ferenc pápa kíséretével és egy 75 fős újságírói delegációval együtt egy Alitalia-repülőgéppel hagyta el Rómát, hogy négy és fél órás repülés után leszálljon az iraki fővárosban, Bagdadban.

Irak nagy erőkkel készül a pápa védelmére, közel tízezren fogják őrizni a biztonságát látogatása alatt, tartanak attól, hogy terrortámadás érheti a szentatyát. A félelmet az is táplálja, hogy szerda reggel tíz rakéta csapódott be egy olyan légi bázisnál, amit amerikai és iraki koalíciós erők működtetnek, korábban pedig egy öngyilkos bombamerénylet is történt.

Ferenc pápa útnak indult Irakba
Fotó: Riccardo de Luca/Anadolu/AFP

A 84 éves Ferenc pápa a támadások ellenére megerősítette, hogy nem mond le iraki útjáról, mert nem akarja cserben hagyni az egyik legősibb keresztény közösséget. Szaddám Huszein rezsimjének idején még II. János Pál tervezett egy iraki utat, de végül lemondta azt 1999-ben. Akkoriban a becslések szerint még 1,4 millió keresztény élhetett Irakban, mostanra 250 ezerre olvadt a számuk. A Szaddám utáni korszak villongásai miatt is sokan elhagyták az országot, majd 2014-től az Iszlám Állam terrorja elől menekültek el keresztények tízezrei az országból, templomaikat lerombolták, adófizetésre kötelezték őket, és halálos fenyegetéseket kaptak.

A pápa meglátogatja többek között Ábrahám próféta szülőhelyét Urban, találkozik a síita nagy ajatollahhal, Ali al-Szisztanival, és négy várost is felkeres, köztük az Iszlám Állam korábbi székhelyeként is működő Moszult.

„A béke követeként is megyek közétek, a testvériséget keresem, és az a vágy ösztönöz, hogy együtt imádkozzunk és együtt menjünk más vallási hagyományokkal rendelkező testvéreinkkel együtt, Ábrahám ősatya nyomában, aki egy családba egyesíti a muszlimokat, zsidókat és keresztényeket” – mondta Ferenc pápa az irakiaknak címzett videóüzenetében.

A pápa 2012-es megválasztása óta 33-szor utazott külföldi körútra, a mostani látogatásról hétfőn tér vissza Rómába.

(via Reuters, BBC)