Átcímkézett FFP2 maszkok miatt áll a bál Ausztriában

2021. március 5. – 16:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Átcímkézték, és osztrák gyártású maszkként akarták eladni Ausztriában a Kínában gyártott FFP2 maszkokat – írta meg a Kronen Zeitung.

A Hygiene Austria nevű vállalat eddig az osztrák maszkgyártás zászlóshajója volt, miközben állítólag feketén dolgoztatott munkásokkal „Made in Austria” címkéket tetetett a termékeire, amiket Kínából hozatott. A vállalat elutasította a vádak egy részét, azt azonban beismerte, hogy Kínában készültek a védőfelszerelések.

Emellett az is kiderült, hogy a maszkok megbuktak a minőségellenőrzésen, mivel kilégzéskor túl sok levegőt engednek ki, ami miatt nem felelnek meg az előírt paramétereknek. Ráadásul a maszkok CE-megfelelőségét igazoló dokumentumokon álló szám se osztrák, hanem magyar intézethez köthető, de felmerült, hogy Svájcban is végezhették az értékelést.

A helyzet azért is kínos, mert a Hygiene Austria szállította a 65 évesnél idősebb állampolgárok számára a maszkot, ráadásul magasabb áron, sőt a parlamentben is ezeket használták – derül ki az Östereichischer Rundfunk cikkéből. Az Osztrák Szabadságpárt vezetője szerint a vállalat egy hatalmas csalást követett el, amit az adófizetők pénzéből finanszíroztak.

A hír hatására a Spar, a Hofer, a Rewe és a dm boltláncok levették a polcokról a Hygiene Austria maszkjait. „Jelenleg nincs rá garancia, hogy a maszkok Ausztriából származnak. Mi pedig csak olyan termékeket akarunk kínálni, amelyek tényleg azt tartalmazzák, ami rájuk van írva” – nyilatkozta a Spar szóvivője.

Az ügyben nyomozás indult, a Hygiene Austria pedig együttműködik a hatóságokkal.

Ausztriában január vége óta kötelező az FFP2 maszkok viselése a tömegközlekedési járműveken és a boltokban is. Hazánkban is elterjedt, hogy kötelezővé tehetik ezt a maszktípust, ami miatt megugrott rá a kereslet. Magyarországon azonban végül nem lett kötelező az FFP2 viselése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!