Biden: Neandervölgyi gondolkodásmód máris megfeledkezni a maszkról

2021. március 4. – 06:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden szerint nagy hiba az, hogy Texasban és Mississippiben is eltörölték a kötelező maszkhasználatot. A BBC szerint az USA elnöke egyenesen „neandervölgyi gondolkodásmód”-nak nevezte azt a hozzáállást, amely szerint ha épp rendben mennek a dolgok, máris le lehet venni és el is lehet felejteni a maszkokat.

A fent említett két államban az összes vállalkozás számára lehetővé teszik azt is, hogy akár teljes kapacitással újranyissanak.

Biden szerint hiába adtak már be nagyjából 78 millió adagnyi koronavírus elleni oltást az Egyesült Államokban, a távolságtartás és az egyéb egészségügyi intézkedések továbbra is fontos szerepet játszanak a világjárvány elleni védekezésben. Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) igazgatója szerint sem érkezett még el az ideje annak, hogy feloldják az összes korlátozást az USA-ban. Rochelle Walensky szerint a most következő egy-két hónap kulcsfontosságú a járvány alakulásának tekintetében.

Az egészségügyi intézkedések nem szövetségi, hanem állami szinten dőlnek el az USA-ban, Texas és Mississippi mellett több más állam is enyhítéseket vezet be:

  • Texas kormányzója március 10-étől visszavonja a legtöbb járványügyi intézkedést.
  • Mississippiben szerda óta nem kötelező a maszkhasználat.
  • Michigan az éttermekre és a lakossági összejövetelekre vonatkozó korlátozásokon enyhít.
  • Dél-Karolina megszüntette a nagy összejövetelekre vonatkozó korlátozásokat.
  • Massachusettsben az éttermek kapacitáskorlátozásait oldották fel.

Az államok mellett néhány nagyváros is enyhít a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokon. Chicago újranyitotta az állami iskolákat, San Francisco pedig bejelentette a múzeumokra, mozikra, edzőtermekre és a beltéri étkeztetésre vonatkozó szabályok enyhítését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!