Dupla maszk viselését is javasolja az amerikai járványügyi központ

Legfontosabb

2021. február 10. – 20:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bármilyen maszk csökkenti a koronavírus fertőzésének kockázatát, de igazi védelmet csak az arcra szorosan felhelyezett sebészi maszk, vagy egy sebészi maszk és a fölötte viselt szövetmaszk együttes használata jelent – közölte az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC).

A New York Times cikke szerint a CDC vizsgálata azt állapította meg, hogy a vírus átterjedése akár 96,5 százalékkal is csökkenthető, ha mind a fertőzött, mind a nem fertőzött személy megfelelően hordja a maszkot. Rochelle P. Walensky, a CDC. igazgatója a Fehér Ház szerdai koronavírusos tájékoztatóján azt ajánlotta az amerikaiaknak, hogy mindenképpen „jól illeszkedő maszkot” viseljenek az arcukon, amelynek két vagy több rétege van.

A New York Times azt írja: a maszkokról közismert, hogy nagyban lecsökkentik a fertőzött emberek által kilélegzett aeroszol mennyiségét, de a maszkok hatékonysága eléggé eltérő, miután a széleik körül gyakran szivárog a levegő. Az Egyesült Államokban is attól tartanak, hogy a koronavírus új, a korábbinál sokkal fertőzőképesebb variánsa ott is elterjed.

A CDC ezért a fokozottabb védelemre és a maszkok megfelelő használatára figyelmeztet azon új laboratóriumi kísérletek alapján, amelyeket Linsey Marr, a Virginia Egyetem aeroszol-transzmissziós szakértője és Monica Gandhi, a Kaliforniai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó kutatója végzett.

A kísérletek során arra jutottak, hogy a legjobb védelmet a sebészi maszk felett viselt szövetmaszk jelenti. A másik megoldás az, ha a sebészi maszkot az arcra szorosan illeszkedve helyezik fel. A CDC ehhez azt javasolja, hogy mindenki szorosan kösse meg a maszkot, vagy ha gumis kivitelről van szó, akkor szükség esetén a gumipántra kötött csomóval biztosítsa, hogy a maszk szélei mindenhol rendesen illeszkedjenek az arcra.

A dupla maszk viseléséről korábban ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!