Kockamedúza csípett halálra egy kamaszt Ausztráliában

2021. március 4. – 12:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kockamedúza csípése miatt halt meg egy 17 éves fiú Ausztráliában, írja az MTI a 9News csatorna és a helyi rendőrség közlései nyomán.

A kockamedúza (Chironex fleckeri) a világ egyik legmérgezőbb élőlénye. Tizenöt év óta ez az első alkalom, hogy a faj halált okozott Ausztráliában.

A tinédzser tíz napja az észak-ausztráliai York-foknál úszott, amikor megérintették egy kockamedúza tapogatói. A fiút a helyszíni ellátás után kórházba szállították, ám ott végül meghalt a csípés miatt.

„Vizeinkben kockamedúzákat és más Irukandzsi-szindrómát okozó medúzafajokat is látni” – figyelmeztetnek a hatóságok. Ez egy csalánmérgek által okozott mérgezés, amely súlyos fájdalmakat, hányási ingert és tüdőödémát okozhat. Védőöltözet nélkül ezért jelenleg nem javasolt a vízbe menni.

A kockamedúzák csípése azonnal hatalmas fájdalmat okoz, a méreganyag bénulást, szívleállást és halált okozhat. A csípés súlyosságát az ecet csökkentheti, ami megakadályozhatja, hogy további méreganyag jusson a szervezetbe. Eddig mintegy 70 ember halt meg nagy kockamedúzák miatt.

A Guardian 2019 májusában arról számolt be: a Sydney-i Egyetem kutatói megtalálták a kockamedúzák mérgének ellenszerét, amely – amennyiben 15 percen belül alkalmazzák – megakadályozhatja a méreganyag hatásait. A Nature Communications folyóiratban közölt tanulmány szerint a kutatók akkor még nem tudták, hogy az ellenanyag a csípés okozta szívleállás ellen is hatékony-e.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!