Aprópénzért cserélt gazdát egy ritka, több száz éves kínai porcelántál

2021. március 3. – 14:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A különféle zsibvásárokon gyakran lehet igazi kincsekbe futni, akkora szerencséje viszont így is kevés embernek van, mint annak a névtelenségbe burkolózó gyűjtőnek, aki tavaly a connecticuti New Haven közelében mindössze 35 dollárért vett meg egy porcelántálat, amiről azóta kiderült, hogy akár 500 ezer dollárt is érhet – írja a BBC.

A szemfüles gyűjtő a vásárlás után hamar szakértőkhöz fordult az edénnyel, a visszajelzés szerint pedig egy szinte kifogástalan állapotú 15. századi, a Ming-dinasztiából fennmaradt tálról van szó. Ilyenből ezen kívül csak hat másikról tudunk, és ezek nagyobb része múzeumban van, úgyhogy kisebbfajta csoda, hogy teljesen véletlenül rábukkantak egyre. A tálat a Sotheby's aukciós ház fogja meghirdetni árverésre március 17-én, az ő becsléseik alapján valahol 300 és 500 ezer dollár között kelhet majd el, de nincs kizárva, hogy még ennél is többért viszik el.

Forrás: Sotheby's
Forrás: Sotheby's

Angela McAteer, az aukciós ház kínai kerámiákkal foglalkozó szakértője elmondta, hogy azt azonnal felismerték, hogy valami nagyon különleges került a kezeik közé. Mint mondta, a festés stílusa, a tál alakja, de még a kéknek ezen árnyalata is arra utalt, hogy egy 15. század elejéről származó porcelánról van szó.

A 16 centiméter átmérőjű tálon kobaltkék virágok láthatóak, a peremére pedig bonyolult mintázatot festettek. Ezek mind olyan dolgok, melyek a Kínának hosszú időn át jólétet és békét biztosító Ming-dinasztia korai időszakára voltak jellemzőek.

Azt nem tudni, hogy pontosan hogyan jutott el a porcelántál az amerikai Connecticutba, de a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy már generációk óta kallódott egy családnál, mielőtt pénzzé tették volna. McAteer szerint még mindig lenyűgöző, hogy ilyen kincseket lehet találni, a szakértők számára pedig rendkívül izgalmas, ha valami olyasmi jelenik meg, aminek a létezéséről egészen addig nem is tudtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!