Néppárti képviselő: Nem engedhetjük meg, hogy Orbán zsaroljon minket

2021. március 1. – 08:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tervezett alapszabály-módosítás elfogadása esetén a Fidesz kilép a Néppárti frakcióból, derült ki vasárnap abból a levélből, amit Novák Katalin hozott nyilvánosságra Facebookon, és amit Orbán Viktor miniszterelnök írt Manfred Webernek. Az amúgy is élesnek tűnő helyzet azóta tovább fokozódott, legalábbis a Politico cikke szerint, amely arról ír, a Fidesz által kifogásolt módosítás mögött álló csoportot vezetőt Esteban González Pons szerint a jövőben már Orbán leveléről fognak szólni a Néppárt belső vitái.

A pénteken elfogadott új szabály lényege, hogy ezentúl a frakció egy komplett delegációt is fel tud függeszteni egyetlen szavazással, szemben a korábbi rendszerrel, amiben egyesével kellett szavazni a frakció tagjainak sorsáról.

A módosításról a frakcióvezető Manfred Weber egy zárt ülésen állapodott meg pénteken, ám ahhoz, hogy ez érvénybe is lépjen, a Néppárton belüli kétharmados támogatásra lesz szükség – erről a következő, szerdai ülésen szavazhatnak.

A Politico cikkében megszólal Othmar Karas, a Néppárt egyik osztrák tagja is, aki azt mondja, hogy „Nem engedhetjük meg, hogy Orbán zsaroljon minket. A Néppárt a tervek szerint megy majd előre a szabálymódosítással.” Vasárnap egy másik néppárti képviselő, Dennis Radtke is arról írt Twitteren, hogy ha a Fidesz menne, akkor ők nem fogják marasztalni őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!