Először került be magyar tudós a Pápai Történettudományi Bizottságba

2021. március 1. – 09:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Molnár Antal történész nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy bekerült a Pápai Történettudományi Bizottságba.

Molnár Antal történész, az MTA Történettudományi Intézetének igazgatója személyében magyar tudóst nevezett ki Ferenc pápa a Pápai Történettudományi Bizottság tagjává. A testületnek 67 éves fennállása során még nem volt magyar tagja – írja a Blikk.

„Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy a 30 tagú testület tagja lehetek. Egyúttal mérhetetlen bizalom is. Megvallom, meglepetésként ért, hogy Ferenc pápa engem kért fel erre a posztra. Ez számomra visszajelzés, hogy tudományos munkámmal és a Római Magyar Akadémia vezetőjeként eltöltött öt évemben hozzá tudtam tenni a világ egyháztörténetéhez”

– nyilatkozta Molnár Antal.

A rangos testület egy speciális akadémia, egy amolyan tanácsadó testület, amely közvetve az egyházfő irányítása alatt áll, és koordinálja a katolikus egyház és a Vatikán történeti kutatásait. A lap szerint a feladat most azért különösen érdekes, mert Ferenc pápa megnyitotta az 1939 és 1958 között regnáló XII. Pius pápa levéltári anyagait is.

Ez a korszak a fasizmus és a kommunizmus, valamint a hidegháború sok titkot rejtő időszaka, amelyben az akkori pápa egyházfői és politikai tevékenysége sok vitát szült.

A római katolikus egyház nagyon sok zsidót mentett meg a haláltól, de Pius pápa fellépése mégis sok kritikát szült, felrótták neki, hogy miért nem ítélte el határozottabban a náci népirtást. Ferenc pápa eddig is bizonyította, hogy fontos neki, hogy átláthatóak legyenek a történeti eseményekkel kapcsolatos kutatások.

Molnár Antal márciusban kapja meg a kinevezési okmányát, de úgy látja, hogy ebben a nehéz, koronavírusos időszakban egyhamar nem találkozhat személyesen a pápával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!