Egy 200 ezer forintos vacsora miatt áll a bál a japán kormányban

2021. március 1. – 08:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott a kormányszóvivő Japánban egy, a miniszterelnök fiát is érintő korrupciós ügy miatt. A botrány múlt heti kirobbanása óta Szuga Josihide miniszterelnök már másodszor volt kénytelen elnézést kérni fia érintettsége okán.

A korrupciós botrányt a Bunsun hetilap robbantotta ki a múlt héten, amikor nyilvánosságra hozott egy két évvel ezelőtt készült hangfelvételt, amin Szuga Szeigo, a miniszterelnök fia beszélget egy minisztériumi alkalmazottal és egy vállalati tisztségviselővel. Szuga Szeigo akkor és most is a műholdas műsorszórást nyújtó Tohokushinsha vállalat magas rangú dolgozója volt. A problémát az jelenti, hogy ez a cég a belügy- és kommunikációs minisztériumtól kapja a műsorszórási engedélyeket, Szuga Szeigo pedig épp ennél a minisztériumnál dolgozó tisztségviselőkkel egyeztetett luxuskörülmények között, számol be az MTI.

A Szuga által megvendégelt négy tisztségviselő között volt az a Jamada Makiko is, aki lemondásáig a kabinet sajtóreferense volt, két évvel ezelőtt pedig a belügy- és kommunikációs minisztériumnál dolgozott.

Az eddig lefolytatott vizsgálat szerint Szuga Szeigo és a vállalat más alkalmazottjai tizenhárom kormányilletékessel ebédeltek és borozgattak 39 alkalommal. Szuga négy magas beosztású minisztériumi illetékest vendégelt meg, fizette a taxiszámlájukat, és ajándékokat is adott nekik. A telekommunikációs cég több mint 520 ezer jent (hozzávetőleg 1,5 millió forint) költött ilyen alkalmakra – a most lemondott Jamada egy 74 ezer jenbe (208 ezer forint) kerülő ebéden vett részt.

A most lemondott Jamada Makiko (j) a korábbi miniszterelnök, Abe Sinzó oldalán – Fotó: Yoshikazu Tsuno /Pool / Reuters
A most lemondott Jamada Makiko (j) a korábbi miniszterelnök, Abe Sinzó oldalán – Fotó: Yoshikazu Tsuno /Pool / Reuters

A minisztérium tizenegy illetékesét megrovásban részesítették, mert megsértették a köztisztviselőkre vonatkozó etikai jogszabályokat, amelyek tiltják nekik, hogy ilyesfajta felajánlásokat vagy meghívásokat fogadjanak el. Jamadát azonban nem feddték meg, mert részint nem dolgozik már minisztériumnál, másrészt az etikai kódex rá a jelenlegi tisztségében nem vonatkozik.

Jamadát egyébként hétfőn eddig ismeretlen okból kórházba szállították, így nem tud részt venni az ügyben folyó parlamenti meghallgatáson.

Szuga Josihide miniszterelnök a múlt héten a parlament alsóházának költségvetési bizottsága előtt felszólalva bocsánatot kért a nyilvánosságtól amiatt, hogy a fiának köze volt az ebédeltetésekhez, és a kormányilletékesek törvényt sértettek. A kormányfő hétfőn megint bocsánatot kért ugyanannak a testületnek az ülésén az ellenzéki képviselők kérdéseire válaszolva. „A kialakult helyzet komoly mértékben aláássa a nép bizalmát irántam. Mélységesen bánom ezt, és bocsánatot kérek” – mondta a miniszterelnök.

(Frissítés: Cikkünk korábbi verziójában kormányszóvivő helyett a kormánytagi titulussal láttuk el Jamada Makikót.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!