Izrael iráni célpontokra lőtt Szíriában

2021. február 28. – 23:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap a Damaszkusz körüli légvédelmi rendszer számos izraeli rakétát hatástalanított – írja a Times of Israel a szír SANA állami hírügynökségre hivatkozva. Az értesülést az Izraeli Védelmi Erők (Israel Defense Forces, IDF) nem kommentálta, ugyanakkor több izraeli médium is írt a légicsapásról. Eszerint az IDF iráni célpontokat támadott, és az akció válasz volt arra, ami pénteken az Ománi-öbölben történt. Közelebbi forrásokat egyik médium sem nevezett meg.

Mint akkor megírtuk, robbanás történt egy izraeli teherhajón péntek délután. A bahamai zászló alatt hajózó, de a tel-avivi Ray Shipping cég tulajdonában lévő Helios Ray teherhajót rázta meg detonáció, miközben az Indiai-óceán felől behatolt a Perzsa-öbölbe. Személyi sérülés nem történt, de a kapitány azonnal megfordult, és a legközelebbi kikötő felé vette az utat. A robbanás nagyon emlékeztetett a 2019-es tankerkonfliktusra, amikor az iráni elitalakulat, a Forradalmi Gárda kommandósai ugyancsak az Ománi-öbölben több tankhajót tapadóaknákkal rongáltak meg.

Egy brit megfigyelő szervezet, a The Syrian Observatory for Human Rights szerint a mostani légicsapás célpontja egy Damaszkusztól délre fekvő terület volt, ahol a Forradalmi Gárda és a libanoni Hezbollah terrorszervezet állomásozik. A megtorló akció nem meglepő, mert a Helios Rayjel történtek nagy visszhangot keltettek a régióban, és a teherhajó az egyik leggazdagabb izraeli üzletember, a 74 éves Rami Ungar egyik cégének tulajdonában van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!