Politico: Trócsányi perrel fenyegetőzött a néppárti találkozón

2021. február 26. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még nem született döntés az Európai Néppártban (EPP) az EP-frakció új működési szabályzatáról, amely alapján a jövőben, ha az EPP úgy dönt, hogy kizárja vagy felfüggeszti a pártcsalád egyik tagjának tagságát, akkor az automatikusan érvényes lenne az adott párt EP-ben lévő képviselőire is.

A megbeszélések erről még mindig folynak, a legutóbbi találkozó a Néppárt európai parlamenti képviselői között pedig igazán emlékezetesre sikerült, a Politico híre szerint ugyanis Trócsányi László Fidesz-KDNP-s EP-képviselő, volt igazságügyi miniszter kilátásba helyezte: ha az új működési szabályzatot elfogadják, amivel Trócsányi szerint „megbüntethetik” a Fideszt, akkor megtámadják azt az Európai Bíróságon, ugyanis szerinte ez nem tisztelné a jogállamiságot.

Manfred Weber frakcióvezető péntek délutánra újabb találkozót kezdeményezett Brüsszelbe az ügyben. A történtek miatt kerestük az Európai Néppárt képviselőcsoportjának szóvivőjét, amint választ kaptunk, frissítjük cikkünket.

Mint ismert, a Fidesz néppárti tagságát 2019-ben felfüggesztették, ám az csak az ernyőszervezetre vonatkozik, az EP-frakcióra nem. Ott csupán Deutsch Tamást függesztették fel, miután a fideszes politikus egy nyilatkozatában a Gestapóhoz és az ÁVH gondolkodásmódjához hasonlította az EPP frakcióvezetője, Manfred Weber érvelését. Deutsch nem szólalhat fel a képviselőcsoport nevében az EP plenáris ülésén, nem dolgozhat egyes ügyek előadójaként vagy árnyék-előadójaként, és nem tölthet be tisztséget az EP-ben.

Vagyis az új szabály alapján Deutsch miatt a fideszesek nem szólalhatnának fel az EPP képviseletében az EP-ben.

Szintén szerepel a tervezetben, hogy az EPP EP-frakciója önállóan is kezdeményezhetné, hogy egy-egy párt teljes delegációjának tagságát függesszék fel. Az eljárás elindításához elég lenne a 182 fős frakció 15 százalékának javaslata, amely alapján az EPP-frakció szavazásra jogosult tagjainak egyszerű többségi támogatása esetén a kizárás vagy felfüggesztés érvénybe is lépne. Az érintett párt frakciótagjai nem vehetnének részt a szavazáson.

A Magyar Nemzet információ szerint a tervezet egyik pontja sem rendelkezik a frakcióban kellő támogatással, a szabályzat módosításához ugyanis kétharmados többség kell. A lap forrásai szerint még a magyar kormánypártokkal szemben kritikus képviselők között is vannak, akik túlzónak gondolják a szabálytervet, ami árthat a frakció egységének is. A javaslathoz már érkeztek módosítások, a Fidesz is benyújtotta már az általa kívánt változtatást.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!