Ötévnyi házimunka kifizetésére köteleztek egy kínai férfit a válás után

2021. február 24. – 09:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Precedensértékű ítéletet hozott egy pekingi bíróság egy válóperben: arra köteleztek egy férfit, hogy visszamenőleg fizessen ötvenezer jüant (bő kétmillió forintot) a volt feleségének az elmúlt öt évben elvégzett házimunkáért, írja a BBC.

A döntés hatalmas vitát váltott ki a házimunka értékéről a közösségi médiában. Voltak, akik kevesellték az összeget. Egy kommentelő szerint Pekingben ennyi pénzért egyetlen évre lehet alkalmazni házvezetőnőt.

A legfejlettebb államokat tömörítő OECD adatai szerint a kínai nők körülbelül két és félszer több fizetetlen munkát végeznek otthon, mint a férfiak.

A tipikus otthoni feladatokat reproduktív munkáknak is szokták nevezni, ezeket sehol nem számolják be hivatalosan a nemzeti össztermékbe, de ettől függetlenül ha nem végezné el őket senki, akkor a „normál”, pénztermelő gazdasági működés is ellehetetlenülne.

Az otthoni oktatás, a home office és a sok családot érintő munkaerőpiaci felfordulás miatt rengeteg családban növekedett a reproduktív munkával töltött idő. Az ENSZ tavalyi globális, összesen 38 ország adatain alapuló kutatása azt mutatja, a járvány következtében kialakult új helyzet nemhogy egyenlőbbé tette volna a reproduktív munkák eloszlását a nemek között, hanem inkább tovább rontott rajta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!