Hetek óta csak gyűlik a szemét a Drinán

2021. február 24. – 18:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A bosznia-hercegovinai Visegrad közelében továbbra is borzalmasan sok szemét áll feltorlódva a Drina vízfelszínén. Az MTI szerdán közölt a területről légi felvételeket, amelyeken látszik, hogy a helyzet semmit sem javult januárhoz képest, amikor a legutóbb mi is beszámoltunk a szennyezésről.

Fotó: MTI /AP / Kemal Softic
Fotó: MTI /AP / Kemal Softic

A folyón hetek óta gyűlik a szemét, és a természetvédelmi szakemberek nem képesek ekkora mennyiségű hulladékot eltávolítani, mert állandó az utánpótlás. A feltorlódott hulladék (ami főleg műanyagból és háztartási szemétből áll) egy ponton már a helyi vízierőmű működését veszélyeztette, ekkor markolókkal kezdték el kilapátolni a tóból az oda nem illő anyagokat.

Mint azt korábban megírtuk, sok helyen szemétszigetek torlaszolják el a Balkán folyóit, környezetvédelmi veszélyhelyzetet teremtve, a térség vízerőműveinek működését veszélyeztetve. A balkáni országokban a nem megfelelő hulladékkezelés miatt rendszeresen többtonnányi szemét kerül a folyókba, az elmúlt hetekben egy átszakadt gát okozott szeméttorlódást a Drinán.

A balkáni régió országai szeretnének csatlakozni az Európai Unióhoz. Ehhez azonban a helyi és az uniós hatóságok szerint sokat kell fejlődniük a környezetvédelem terén, ami csak Szerbiában több milliárd eurónyi beruházást igényel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!