Hatalmas szemétsziget úszik a Drinán

2021. január 06. – 12:03

frissítve

Hatalmas szemétsziget úszik a Drinán
Szemétsziget a bosznia-hercegovinai Visegrádnál. – Fotó: Elvis Barukcic / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szemétszigetek torlaszolják el a Balkán több folyóját, környezetvédelmi veszélyhelyzetet teremtve, a térség vízerőműveinek működését veszélyeztetve, írja az MTI.

A boszniai Szerb Köztársasághoz tartozó Visegrád melletti Drinán műanyag zacskók, PET-palackok, rozsdás hordók és más hulladékok úsznak. A Drina montenegrói, szerbiai és boszniai mellékfolyói még több szemetet szállítanak, mert

a felduzzadt vizek elérték a környék hulladéklerakóit is.

A balkáni országokban a nem megfelelő hulladékkezelés miatt rendszeresen többtonnányi szemét kerül a folyókba, az elmúlt hetekben egy átszakadt gát okozott szeméttorlódást a Drinán. A hatóságok szerint évente 6-8 ezer köbméter hulladékot távolítanak el a folyóból Visegrád közelében. A probléma nem új, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró azonban eddig keveset tettek ennek megoldására annak ellenére is, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásra törekednek.

Szemétsziget a bosznia-hercegovinai Visegrádnál. – Fotó: Elvis Barukcic / AFP
Szemétsziget a bosznia-hercegovinai Visegrádnál. – Fotó: Elvis Barukcic / AFP

Deja Furtula, az Eco Center környezetvédelmi csoport aktivistája szerint ráadásul a szemét eltávolítása után egy helyi szemétlerakóba kerül, amely gyakran lángra kap, az így keletkező mérgező folyadékok pedig visszakerülnek a folyóba. A visegrádi gátnál kedden kezdték meg a szemét eltávolítását.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass