Lengyelországból származó szalmonellás csirke okozott halálesetet az Egyesült Királyságban

2021. február 22. – 17:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már több mint kétszáz megbetegedést okozott és legalább egy halálos áldozatot is szedett az a szalmonellafertőzés az Egyesült Királyságban, amelyet olcsó, Lengyelországból importált panírozott csirkének tulajdonítanak.

A Guardian azt írja, szalmonellás fertőzéseket már 2020 januárjában is regisztráltak, és azóta 480 esetről tudnak. Többségében a fiatalok az érintettek, az összes megbetegedés 46 százaléka 16 éveseknél és fiatalabbaknál jelentkezett.

Az Angliát, Walest és Észak-Írországot monitorozó élelmiszeripari felügyelet, a Food Standards Agency (FSA) szerint a fertőzött csirkehúshoz a Sainsbury, a Morrisons, a Lidl, az Aldi és az Iceland üzleteiben is hozzá lehetett jutni.

A múlt hét óta ezekből a láncokból több terméket már vissza is hívtak a hatóságok, hogy elkerüljék a további megbetegedéseket. Az FSA két szalmonellatörzsnél kezdett vizsgálatot, és megerősítette, hogy a fertőzött fagyasztott és panírozott csirkemellek Lengyelországból származnak. Most azon dolgoznak, hogy azonosítsák azokat a farmokat, ahonnan a fertőzött termékek érkezhettek.

Fotó

Az Angol Népegészségügy (PHE) adatai szerint a megbetegedések egyharmada olyan súlyos volt, hogy kórházi kezelést is igényeltek, és egy halálesetnél is megjelölték okként a szalmonellát. Négy másik olyan beteg is meghalt, akik szalmonellásak voltak, de esetükben még nem tisztázott, hogy felsorolták-e a fertőzést a halál okaként.

A szalmonella gyomorpanaszokkal, görcsökkel, hasmenéssel járhat, de jelentkezhet láz és hányás is, és mindez kiszáradáshoz is vezethet.

A hatóságok azt javasolják, hogy mindig körültekintően kell eljárni a félkész élelmiszereknél, ha betartják a csomagoláson található főzési javaslatokat (hőmérsékletek és főzési, sütési idők) a vásárlók, akkor általában el is pusztulnak a kórokozók.

Az elmúlt héten Franciaországból, Bulgáriából és Litvániából is jeleztek lengyel baromfitermékekkel érkező szalmonellafertőzést.

Frissítés: A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt közölte lapunkkal, hogy a konkrét eset kapcsán jelenleg nem rendelkeznek olyan információval, mely szerint Magyarországra is érkezett volna szalmonellával fertőzött lengyel eredetű panírozott csirkehús termék. Arról sincs tudomása a Nébihnek, hogy külföldről érkezett élelmiszer tömeges szalmonella megbetegedést okozott volna Magyarországon az utóbbi években.

A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, így előfordul például a nyers baromfihúson és tojáson. A szalmonellás megbetegedést leggyakrabban a nyers vagy nem megfelelően hőkezelt ételek okozzák, de bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, akár egy fertőzött személyről. A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja, tehát ha az ételt kellő ideig hőkezeljük (belső hőmérséklete is eléri a 75°C-ot), akkor az biztonsággal fogyasztható. Nagyon fontos, hogy a félkész ételeket – például a fagyasztott, panírozott húsokat – a gyártó által a jelölésen feltüntetett utasítás szerint készítsük el, ügyelve az előírt hőkezelésre, elkészítési időre.

„Élelmiszerbiztonsági kockázat felmerülése esetén természetesen honlapunkon haladéktalanul tájékoztatjuk a fogyasztókat a lehetséges veszélyről, az ezzel kapcsolatos teendőkről.
A téma kapcsán mindenképp említést érdemel, a fogyasztói tudatosság fontossága, az esetek mögött ugyanis vélhetően a nem megfelelő konyhai higiénia és/vagy a termék nem a jelölésen megadottak szerinti elkészítése áll” – írta a Nébih, ami a nebihoktatas.hu oldalán indított szemléletformáló programot.

A Nébih az Európai Unió által működtetett élelmiszerbiztonsági riasztási rendszeren (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) folyamatosan értesül arról, ha bármely tagállam vizsgálata alapján kifogásolt termék érkezik Magyarországra.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!