Lengyelországból származó szalmonellás csirke okozott halálesetet az Egyesült Királyságban

2021. február 22. – 17:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már több mint kétszáz megbetegedést okozott és legalább egy halálos áldozatot is szedett az a szalmonellafertőzés az Egyesült Királyságban, amelyet olcsó, Lengyelországból importált panírozott csirkének tulajdonítanak.

A Guardian azt írja, szalmonellás fertőzéseket már 2020 januárjában is regisztráltak, és azóta 480 esetről tudnak. Többségében a fiatalok az érintettek, az összes megbetegedés 46 százaléka 16 éveseknél és fiatalabbaknál jelentkezett.

Az Angliát, Walest és Észak-Írországot monitorozó élelmiszeripari felügyelet, a Food Standards Agency (FSA) szerint a fertőzött csirkehúshoz a Sainsbury, a Morrisons, a Lidl, az Aldi és az Iceland üzleteiben is hozzá lehetett jutni.

A múlt hét óta ezekből a láncokból több terméket már vissza is hívtak a hatóságok, hogy elkerüljék a további megbetegedéseket. Az FSA két szalmonellatörzsnél kezdett vizsgálatot, és megerősítette, hogy a fertőzött fagyasztott és panírozott csirkemellek Lengyelországból származnak. Most azon dolgoznak, hogy azonosítsák azokat a farmokat, ahonnan a fertőzött termékek érkezhettek.

Az Angol Népegészségügy (PHE) adatai szerint a megbetegedések egyharmada olyan súlyos volt, hogy kórházi kezelést is igényeltek, és egy halálesetnél is megjelölték okként a szalmonellát. Négy másik olyan beteg is meghalt, akik szalmonellásak voltak, de esetükben még nem tisztázott, hogy felsorolták-e a fertőzést a halál okaként.

A szalmonella gyomorpanaszokkal, görcsökkel, hasmenéssel járhat, de jelentkezhet láz és hányás is, és mindez kiszáradáshoz is vezethet.

A hatóságok azt javasolják, hogy mindig körültekintően kell eljárni a félkész élelmiszereknél, ha betartják a csomagoláson található főzési javaslatokat (hőmérsékletek és főzési, sütési idők) a vásárlók, akkor általában el is pusztulnak a kórokozók.

Az elmúlt héten Franciaországból, Bulgáriából és Litvániából is jeleztek lengyel baromfitermékekkel érkező szalmonellafertőzést.

Frissítés: A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt közölte lapunkkal, hogy a konkrét eset kapcsán jelenleg nem rendelkeznek olyan információval, mely szerint Magyarországra is érkezett volna szalmonellával fertőzött lengyel eredetű panírozott csirkehús termék. Arról sincs tudomása a Nébihnek, hogy külföldről érkezett élelmiszer tömeges szalmonella megbetegedést okozott volna Magyarországon az utóbbi években.

A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, így előfordul például a nyers baromfihúson és tojáson. A szalmonellás megbetegedést leggyakrabban a nyers vagy nem megfelelően hőkezelt ételek okozzák, de bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, akár egy fertőzött személyről. A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja, tehát ha az ételt kellő ideig hőkezeljük (belső hőmérséklete is eléri a 75°C-ot), akkor az biztonsággal fogyasztható. Nagyon fontos, hogy a félkész ételeket – például a fagyasztott, panírozott húsokat – a gyártó által a jelölésen feltüntetett utasítás szerint készítsük el, ügyelve az előírt hőkezelésre, elkészítési időre.

„Élelmiszerbiztonsági kockázat felmerülése esetén természetesen honlapunkon haladéktalanul tájékoztatjuk a fogyasztókat a lehetséges veszélyről, az ezzel kapcsolatos teendőkről.
A téma kapcsán mindenképp említést érdemel, a fogyasztói tudatosság fontossága, az esetek mögött ugyanis vélhetően a nem megfelelő konyhai higiénia és/vagy a termék nem a jelölésen megadottak szerinti elkészítése áll” – írta a Nébih, ami a nebihoktatas.hu oldalán indított szemléletformáló programot.

A Nébih az Európai Unió által működtetett élelmiszerbiztonsági riasztási rendszeren (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) folyamatosan értesül arról, ha bármely tagállam vizsgálata alapján kifogásolt termék érkezik Magyarországra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!