Újra lesznek magyar nyelvű tartalmai a Deutsche Wellének

2021. február 22. – 12:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az 1960-as évektől az 1990-es évekig volt magyar nyelvű rádióadása a Deutsche Welle német közszolgálati adónak, és úgy tervezik, a jövőben ismét gyártanak majd magyar nyelvű tartalmakat – írja a Szabad Pécs az RBB médiapodcastjában elhangzottak alapján. A podcastban Peter Limbourg, a DW főigazgatója azt mondta, hogy azért is döntöttek a magyar tartalmak gyártása mellett, mert egyáltalán nem javult az elmúlt években a magyar média helyzete. Mint ismert, legutóbb az egyik utolsó nem kormányközeli adó, a Klubrádió vesztette el a frekvenciáját, ám most a Médiatanács elfogadta a hiánypótlásukat, így megnőttek az esélyei annak, hogy visszakapják a frekvenciát.

„Egy európai országról van szó, ahol veszélyben van a média sokszínűsége, és a független, kritikus sajtó nyomás alatt van, ezért úgy gondoltuk, hogy itt – akárcsak Lengyelországban – van dolga a Deutsche Wellének is” – mondta Lumbourg, és hozzátette, hogy erről önálló, szakmai döntés keretében határoztak, mert ez nem a szövetségi kormány hatásköre, ugyanakkor ők pozitívan értékelték a lépést. A Deutsche Welle a magyar nyelvű műsorral azt szeretnék elérni, hogy a magyar média sokszínűbb lehessen, és tények alapján tájékoztathassák au embereket. Limbourg olyan, a magyar médiában szerinte kevésbe tárgyalt témákat is említett mint az emberi, kisebbségi jogok, LMBTQ témák.

A tartalomgyártás fokozatos lesz, már dolgoznak is rajta. Elsőként videós anyagokat tesznek majd közzé, várhatóan március végén pedig magyar nyelvű YouTube-csatornát indítanak. Limbourg azt sem zárta ki, hogy együttműködésben dolgozzanak helyi sajtótermékekkel – több ízben jelentek már meg így tartalmaik nálunk, a Telexen, és a 24.hu-n is.

A Telex szolidáris a Klubrádió munkatársaival

A Telex újságírói pontosan tudják, milyen az, ha a mindennapi munkavégzést, a lelkiismeretességre törekvő újságírást a szerkesztőségen kívül álló okok zavarják, akadályozzák, majd ellehetetlenítik. A Telex újságírói ezért szolidárisak a Klubrádió munkatársaival: véleményünk szerint a magyar sajtó sokszínűségét nem egyes médiumok elsorvadása, eltűnése szolgálja, hanem az, ha minél több ember megválaszthatja, mit hallgat, mit néz, mit olvas, és ebben nem akadályozza őket semmilyen jogi hercehurca, illetve politikai vagy gazdasági akarat. Minden újság, lap, rádió elsorvadása vagy eltűnése veszteség a magyar nyilvánosság számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!