Luxusáruházakat rámoltak ki a letartóztatott rappert támogató barcelonai zavargásokban

2021. február 21. – 08:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ötödik napja tartanak a zavargások Barcelonában, miután a hatóságok elfogták a 2018-ban dalszövegei miatt elítélt rappert, Pablo Hasélt – írta a BBC. A szombati tüntetés ugyanakkor alapvetően békés volt, ám egy radikálisabb csoport barikádokat emelt a város központjában, több helyen kirakatokat törtek be, luxusboltokat fosztogattak.

Hasél a spanyol bíróság szerint a terrorizmust éltette dalaiban és közösségi oldalakon tett bejegyzéseiben amelyekben a királyi koronát és az állami intézményeket is rágalmazta. A rapper – eredeti nevén Pablo Rivadulla Duro – kilenc hónap börtönt kapott, ám az ítéletet nem fogadta el, keddi letartóztatása sem ment könnyen.

Akkor ugyanis közölte, hogy a börtönbüntetés megkezdése helyett támogatóival együtt . „Be kell ide törniük, hogy elvigyenek és letartóztassanak” – írta, és pontosan ez történt: a rendőrök áttörték a padokból és székekből emelt barikádokat, majd bilincsben vitték el a rappert.

A 33 éves rapper ítélete nagy vihart kavart, Korábban kétszáznál is több művész, köztük Pedro Almodóvar filmrendező és Javier Bardem színész is aláírta azt a petíciót, amely a börtönbüntetése elengedését követeli. A nyomásgyakorlás nem is maradt hatástalan, a spanyol kormány azt tervezi, csökkentik a büntetés mértékét, ha az ilyen jellegű bűncselekményeket valamilyen művészi tevékenység során követik el.

Ez azonban nem szereli le a koronavírussal és a korlátozások miatti gazdasági nehézségekkel és a fiatalok magas munkanélküliségével egyébként is sújtott országban kitört tiltakozást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!