Három világvallást egyesítő neobrutalista temegóga épül Berlinben

2021. február 21. – 12:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz év tervezés után májusban indul Berlinben a világ első univerzális vallási épülete, a House of One. Az „Egy Ház” – amelyet a Guardian szerint churmosquagogue-nak becéznek, amit jobb híján most „temegóga” névre fordítottunk – szinte mindenben, ám mégsem teljesen egészen különbözik a templomtól, a mecsettől és a zsinagógától.

Nincs rajta kereszttel templomtorony, sem félholdas minaret, sem Dávid-csillag. Az összelegózott neobrutalista épület Berlin keleti részében épül fel, és valójában inkább három épületet jelent: a központi rész közös, ám onnan három irányba lehet kijutni, egy zsinagógának, egy mecsetnek és egy templomnak szánt részbe. Így az épület vallási része mégsem egészen egyetemes – azaz καθολικός (katolikosz) –, hiszen maguk a vallási szertartások külön termekben zajlanak.

Az interreligionális projektre 43 millió eurót szánnak. Ebből 30 milliót Berlin város biztosít, 9 millió euró adakozásból jött össze, ehhez remélnek még gyűjteni további 8 milliót.

A House of One keresztmetszete a központi, közös térrel és a külön-külön használható szakrális részekkel. Fotó: House-of-one.org
A House of One keresztmetszete a központi, közös térrel és a külön-külön használható szakrális részekkel. Fotó: House-of-one.org

„Ez több, mint egy szimbólum. Ez egy új kor kezdete, amelyben megmutatjuk, hogy nincs közöttünk gyűlölködés” – mondta Andreas Nachama rabbi, aki szerint sok út vezethet istenhez és mindegyik út helyes. Hasonló szellemben beszélt a projektről Roland Stolte keresztény teológus is. A keresztény itt kézenfekvően ökumenikusat jelent, bár nem világos, hogyan fogja a keresztény térben megjeleníteni a katolikusok által tisztelt szenteket úgy, hogy a szenteket elutasító protestánsoknak is megfeleljen. (A képletet tovább bonyolíthatja a pravoszláv világ megjelenítésének nehézsége).

A House of One a Petriplatzon épül fel, ahol a második világháborúban megsemmisült 19. századi Szent Péter templom állt. Előtte bő ötszáz éven át egy temető is volt a területen, egy korábbi templom körül. Az ezzel kapcsolatos ásatások az 1960-as években indultak meg. Később szélesebb körben is végeztek ásatásokat, több mint 3500 sírt tártak fel, a városrész középkori épületnyomait és a korábbi templomok maradványaira is rábukkantak. A tér helyreállításáról csak 2006-ban született döntés, ezután pályázatot írtak ki arra, milyen épülettel lehetne emlékezni a tér hosszú történelmére.

Bár ezt az első olyan vallási épületként hirdetik, amely a három vallásnak helyet ad, valójában ilyenek már léteznek – csak épp a bahai vallás templomaiként szolgálnak. A bahai a 19. században jött létre Iránban. A Mirzá Hoszejn-Ali Núri által alapított valás lényege, hogy Mózes, Buddha, Jézus és Mohamed egyazon vallás küldöttei. Námetországban már száz évvel ezelőtt is volt közösségük, legnagyobb németországi templomuk Frankfurtban van. Az emberiség és a vallások egységességét hirdető bahainak világszerte 5-6 millió követője van, központja az izraeli Haifában van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől