Először mutatták ki embereknél a madárinfluenza egyik törzsét

2021. február 20. – 18:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly decemberben Oroszországban regisztrálták az első olyan esetet, amikor emberek is megfertőződtek a madárinfluenza H5N8 nevű törzsével: egy baromfitelep hét dolgozójánál mutatták ki a vírust, de szerencsére komolyabb egészségügyi következmény nélkül estek át a fertőzésen, írja az al-Dzsazíra. Más törzsekről (H5N1, H7N9, H9N2) korábban is lehetett tudni, hogy emberre is képesek átterjedni.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet, a Rospotrebnadzor szerint néhány napja jelentették a fertőzéseket az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO). Komoly tudományos felfedezésnek nevezték az esetet, hozzátéve, hogy még korai megmondani, képes-e a vírus tovább mutálódni. Egyelőre nincs jele, hogy emberről emberre is terjedne a H5N8 vírustörzs. Az állami virológiai és biotechnológiai Vektor Intézet eközben azt közölte, hogy megkezdhetik az embereknél használható tesztek és a H5N8 vírustörzs elleni vakcina fejlesztését.

A madárinfluenza elsősorban a madarak betegsége, de elszórtan emberekre is átterjedhet. 1997-ben Hongkongban 18 embernél mutatták ki a H5N1 nagy patogenitású vírustörzsét, és közülük hatan bele is haltak a fertőzés által okozott szövődménybe. Ezek voltak az első dokumentált esetek arról, hogy madár fertőzött meg embert. 2003 és 2020 vége között összesen 862 H5N1-gyel megfertőződött embert találtak. A legutolsó fertőzöttet Laoszból jelentették, tavaly októberben mutatták ki nála H5N1-et.

Akárcsak a mostani oroszországi esetnél, a fertőzést jellemzően azok kapják el, akik közvetlenül érintkeznek baromfiakkal. A WHO folyamatosan monitorozza az embereket is megfertőzni képes törzsek (ezek a H5 és a H7 csoportokból kerülni ki főleg) változásait. (A madárinfluenzáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

A madarak legkönnyebben ürülékkel tudják átadni egymásnak a vírust, a terjedést segíti, hogy a természetes vizekben, akár egy-két hétig is életben maradnak. Nem véletlen, hogy a fertőzést sokszor éppen a vizekhez kötődő vándormadarak, vadkacsák, gázlómadarak terjesztik, amelyek kontinensnyi távolságokra is képesek elvinni. A vándormadarak a szabadban tartott baromfiaknak tudják könnyen átadni a fertőzést, a tapasztalatok szerint a nagyüzemi, zárt körülmények között tartott állományok ritkán fertőződnek meg.

A madárinfluenza-járvány időről-időre végigsöpör Ázsián, Európán és Afrikán, madarak millióinak halálát és komoly gazdasági károkat okozva. Magyarországon először 2016-ban mutatták ki H5N8-at, azóta minden évben felbukkan ez a törzs. Legutóbb 2021 elején, egy a tatai Öreg-tónál elhullott nagy kócsagban, majd pedig egy Komárom-Esztergom megyei pulykatelepeken mutatták ki, 90 ezer állattot le is vágtak azonnal. Emberi megbetegedésről nem tudni idehaza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!