Kihallgattak egy kocsmai dicsekvést az ausztrál szépségkirálynő meggyilkolásáról

2021. február 20. – 14:19

frissítve

Kihallgattak egy kocsmai dicsekvést az ausztrál szépségkirálynő meggyilkolásáról
Bronwynne Richardson – Fotó: NSW Police

Másolás

Vágólapra másolva

47 évvel a megoldatlan bűntény után harmadszorra is nekifutott az ausztráliai igazságszolgáltatás, hogy egy bíróság előtt lefolytatott vizsgálat keretében választ találjon arra: ki ölte meg 1973-ban a 17 éves szépségkirálynőt, Bronwynne Richardsont. Az ausztrál ABC szerint pénteken véget ért a három napig tartó meghallgatássorozat Új-Dél-Walesben, Alburyben, a következő lépés már az lesz, hogy kihirdetik a vizsgálat megállapításait. Ennek a napját egyelőre nem tűzték ki.

A Richardson-ügyben eddig kétszer folyt ilyen vizsgálat: 1975-ben, majd 2011-ben. Ezt a harmadikat azután indították meg, hogy a rendőrség új információk birtokába került. Előzőleg, 2019-ben 1 millió dolláros (körülbelül 230 millió forint) nyomravezetői díjat tűztek ki az ügyben.

Bronwynne Richardsont Alburyben a nyílt utcáról rabolták el 1973 október 12-én. Berángatták egy kocsiba, megerőszakolták, megölték, a holttestét végül a Murray folyóba dobták. Az ügyben eddig soha senkit nem tudtak bíróság elé állítani. Gyanúsítottak voltak, előfordult, hogy vádemelés is történt, de a vád sosem állt elég erős lábakon ahhoz, hogy bíróság elé vigyék.

Mostanra már a régi iratok, bizonyítékok egy részének is nyoma veszett, a tanúk egy része meghalt. A nyomozók elsőszámú gyanúsítottja is meghalt 2019-ben. Ő Colin Newey volt, az áldozat másodunokatestvére. A férfi visszaeső bűnöző volt, többször követett el fizikai és szexuális erőszakot nőkkel szemben. Az alibije is megdőlt. 2014-ben le is tartóztatták, de hetekkel azelőtt, hogy kezdődött volna a tárgyalás, az ügyészség visszakozott, mert úgy ítélték meg, a kezükben lévő bizonyíték annyira kevés, hogy nincs remény elmarasztaló ítéletre.

A rendőrség fotója az utcáról, ahonnan Bronwynne Richardsont elrabolták – Fotó: NSW Police
A rendőrség fotója az utcáról, ahonnan Bronwynne Richardsont elrabolták – Fotó: NSW Police

Szintén halott már Max Martin, aki elítélt szexuális bűnözőként éppen Richardson halála napjának reggelén szabadult a börtönből. Martin volt az egyike annak a négy férfinek, akiket 1989-ben anonim telefonhívások kevertek gyanúba. A névtelen telefonálóról utólag úgy gondolja a rendőrség, hogy szándékosan terelte tévútra a nyomozást, az általa megnevezett négy férfi közül ugyanis kettő esetében egyértelműen kizárták, hogy jelen lehettek volna a támadáskor. A nyomozók most már azt gyanítják, hogy Colin Newey volt a telefonáló.

Ugyanakkor Martin és a két tisztázott férfi mellett a negyedik megnevezett személy megint olyasvalaki, aki komolyan vehető gyanúsított. A neve Kevin Newman, és ő sem él már. Az új vizsgálat során a bíróság meghallgatott egy tanúvallomást, ami – ha a tanú nem tévedett a felismerésnél – Newmanra nézve terhelő. A kiléte titokban tartását kérve tanúskodó férfi azzal a történettel állt elő, hogy valamikor a nyolcvanas években Albury térségében iszogatott épp egy kocsmában, amikor véletlenül kihallgatta, hogy valaki eldicsekszik a gyilkossággal. A tanú szerint konkrétan elhangzott az áldozat neve, erre figyelt fel.

„Hallottam, hogy azt mondja: benne volt. Elmondta a másik fickónak, hogy benne volt, és folytatta is annak az elmondásával, hogy mi történt” – állította a tanú. Szerinte

a kihallgatott férfi azt mesélte, hogy két másik emberrel autózott Alburyben a Smollett utcán, amikor meglátták az álldogáló lányt, és a hátsó ülésen ülő társa megszólalt: menjenek egy kört, és ha itt lesz még a lány, amikor visszaérnek, kapják el és „szórakozzanak el” vele. A tanú szerint nagyon meggyőző volt a kihallgatott férfi előadásmódja, lendületesen, akadozás nélkül mesélt, mintha csak újraélte volna az egészet, tulajdonképpen dicsekedett.

A tanúnak később mutattak egy képet Kevin Newmanról, és ő felismerni vélte benne a kocsmában látott férfit.

Colin Newey elfogása – Fotó: NSW Police
Colin Newey elfogása – Fotó: NSW Police

A most befejeződött meghallgatás-sorozat utolsó napján kikérdezték Colin Newey öccsét, Peter Neweyt, aki felzaklatva, sírva bocsánatkérést ismételgetett, azt mondta, „sajnálom, Colin”. Szembesítették azzal, hogy fogy az idő, és talán ez a mostani vizsgálat az utolsó esély arra, hogy akik tudnak valamit, előálljanak. Amikor ezután megkérdezték tőle, hogy most, hogy Colin nem él már, van-e valami, amit el akar mondani, újra csak bocsánatot kért mindenkitől, és azt mondta, nem hiszi, hogy Colin tette. Newey ugyanakkor elismerte, hogy a testvére tudott fizikailag és szexuális értelemben is erőszakos lenni, sőt volt egy olyan pont, amikor gyanította, hogy lehet valami köze az unokatestvérük meggyilkolásához.

Az új vizsgálattól azt remélik, hogy – ha bíróság elé nem is lehet már állítani a bűnöst – valamiféle lezárást jelenthet az áldozat családjának, és tisztázhatja azoknak a nevét, akik ártatlanul keveredtek gyanúba az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!