Down-szindrómás játékbabák tehetik elfogadóbbá a gyerekeket

2021. február 20. – 16:04

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kelet-spanyolországi kisvárosban, a Valenciától nem messze lévő Onilban több mint száz éve gyártanak játékbabákat, itt volt az ország első játékbaba-gyára. Az egész úgy indult, hogy néhány kreatív vállalkozó a közeli hegyekben fellelhető agyagból készített babákat, de ma már persze ennél sokkal profibban működik az üzlet. A kisváros babagyára ma már a kézműves babakészítés egyik fellegvára.

A 7500 fős településen 38 játékkészítő dolgozik, és tavaly Spanyolországban elég nagy figyelem irányult rájuk egy négydarabos babakollekció miatt, ami 2020-ban elnyerte az év játéka díjat az országban. A babákat – két fiút és két lányt – a Miniland nevű játékkészítő hozta létre, a cég marketing igazgatója, Victoria Orruño azt mondta, meglepte őket a nagy érdeklődés, de összességében nagyon pozitívan értékelik a helyzetet.

Orruño hangsúlyozta, hogy a Down-babákkal mindenféle gyerek játszhat, sőt, a nem Down-szindrómás gyerekeknek is kifejezetten hasznos lehet ez a játék, ugyanis egy ilyen tapasztalat is hozzájárulhat ahhoz, hogy később elfogadóbb felnőttekké váljanak. Azt, hogy a játék fontos eszköz a gyerekek gondolkodásmódjának kialakításában – persze nem csak a spanyol játékkészítők ismerték fel, az utóbbi években a világ minden táján elszaporodtak a kerekesszékes, végtagprotézissel rendelkező, vagy éppen nemi szempontból semleges babák. Már Down-szindrómás baba sem csak Spanyolországban van, idén Ausztráliában és Új-Zélandon is elkezdtek árulni ilyen termékeket.

De a Down-szindrómás gyerekeknek is nagy örömöt tud okozni egy ilyen játék, erre jó példa egy amerikai blogger, Kelle Hampton esete, akinek Down-szindrómás kislánya kapott egy Down-babát, és a szülei egy idő után azt vették észre, hogy a kislány elkezdte mondogatni, hogy a baba olyan, mint ő.

Ebben a videóban egy vlogger mesél angolul arról, hogy miért volt hasznos a Down-szindrómás kislánya számára egy ilyen baba.

(Forrás: Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!