Az Egyesült Királyság bírósága kimondta: munkavállalók az Uber sofőrjei

2021. február 19. – 14:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyság legfelső bíróságának ítélete szerint az Uber sofőrjei munkavállalók, nem pedig egyéni vállalkozók – írta meg a BBC.

A döntés értelmében az Ubernek dolgozó autósok tízezrei jogosultak minimálbérre és fizetett szabadságra. Ráadásul a telekocsis alkalmazásnak súlyos kompenzációt kell majd fizetnie, az ítélet pedig minden bizonnyal hatással lesz a munkaerőpiacon létrejött „haknigazdaságra” is.

A jogi vitát két, korábban uberező sofőr, James Farrar és Yaseen Aslam indította el. Már 2016 októberében nekik adott igazat a munkaügyi bíróság, de az Uber többször is fellebbezett. Farrar és Aslam elmondásuk szerint megkönnyebbültek, és feldobva érezték magukat az ítélet után.

Az Uber korábban azt szerette volna, hogy ha el is ismerik munkavállalónak a sofőröket, csak addig számolják a munkaidőt, amíg utas van az autóban. A végleges döntés szerint viszont a sofőrök onnantól kezdve végzik a munkájukat, hogy bejelentkeztek az applikációba, és akkor ér véget a munkaidő, amikor kijelentkeztek belőle. Értelemszerűen így is kell fizetni őket, akkor is, ha épp nem szállítanak valakit, hanem utasra várnak.

Farrar szerint így az utas és a kocsi vezetője is jobban jár, illetve az Uber a jövőben nem tudja majd „túlkínálni” a piacot autósokkal és sofőrökkel. Ez különösen jól jön, tekintve, hogy a járvány miatt 80 százalékkal alacsonyabb viteldíjak sok járművezetőnél okoznak anyagi nehézségeket, és többen közülük csapdába esnek az Uber rendszerében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!