A brexit után Skócia szeretett volna újra bekerülni az Erasmus programba, de az EU elutasította

2021. február 17. – 18:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elutasította Skócia újrafelvételét a Erasmus nemzetközi cserediákprogramba, miután az Egyesült Királyság európai uniós kilépésével kivált a programból is – írta szerdán a Politico hírportál.

Von der Leyennek 145 európai parlamenti képviselő írt levelet, amelyben arra kérték a bizottságot, hogy tegyék lehetővé Skócia és Wales újracsatlakozását az ösztöndíjprogramhoz, miután az észak-írországi diákok továbbra is részt vehetnek abban az ír kormány finanszírozása által.

Erre Von der Leyen azt válaszolta, hogy Skócia és Wales felvétele kizárólag akkor lehetséges, ha az Egyesült Királyság egésze visszalép az Erasmus programba.

Leszögezte, hogy az Európai Unió társulást ajánlott fel az Egyesült Királyságnak az uniós projektekben részt vevő harmadik országok szokásos pénzügyi hozzájárulása fejében, azonban a londoni vezetés úgy döntött, hogy ezt nem veszik igénybe. A bizottságnak szóló levelet kezdeményező zöld EP-képviselő, Terry Reintke jelezte, hogy vitát kíván indítani a témában a képviselőtestületben.

Január elején az Egyesült Királyság kormánya elindította az Erasmust helyettesítő saját programját, amelynek a kezdeti finanszírozása 100 millió font. A projektet Alan Turing brit matematikusról nevezték el. (MTI)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!