Lávát és füstöt eregetve aktivizálta magát ismét az Etna

2021. február 16. – 19:37

frissítve

Lávát és füstöt eregetve aktivizálta magát ismét az Etna
Forrás: REUTERS/Antonio Parrinello TPX IMAGES OF THE DAY

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási füstfelhő terjeng a szicíliai Catania megyében az utóbbi napokban, miután az Etna egyik krátere magasabb fokozatra kapcsolt, és egyre nagyobb intenzitással köpködi magából a lávát. A dél felé tartó füstfelhő több települést teljesen befedett a hegy lábánál, de távolabbról is elég látványos a vulkán működése – írja a Catania Today.

Az MTI azt írta, hogy az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) adatai szerint évek óta nem volt tapasztalható ekkora erejű kitörés. A vulkáni aktivitás rengéseket is okoz, ez azonban továbbra is a délkeleti kráterre korlátozódik, nagyjából 2900 és 3000 méterre a tengerszint fölött. A fortyogó láván túl a több települést teljesen beborító vulkáni hamu is elég látványos, emiatt Catania repülőterét is le kellett zárni.

Dr. Harangi Szabolcs, a Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója a Telexnek elmondta, hogy az Etna hetek óta folyamatosan aktív, azaz megállás nélkül zajlik a csúcsán lévő kráterekben a robbanásos kitörés. Ezek kisebb lávatűzijáték-kitörések, amik nem jelentenek veszélyt.
Azonban, amilyen nehéz egy nyugalomban lévő tűzhányó esetében előre jelezni azt, hogy ki fog törni, olyan nehéz megmondani, hogy ez a békés vulkáni működés mikor vált erőteljesebb kitörésbe, ami már nagyobb területet veszélyeztethet.

A szakértő azt írta, hogy délután a földrengést regisztráló műszereken egyre nagyobb kilengések mutatták, hogy erősebbé válik a vulkáni működés, egyre nőtt a földremegés amplitúdója, aztán 5 órakor hirtelen meredeken emelkedni a földremegés intenzitás és 10 perccel később egy gázban gazdag magma robbant ki a délkeleti kráterből.

Több száz méter magasra tornyosuló lávaszökőkút alakult ki, amit néhány kilométer magasba jutó vulkáni hamufelhő kísért.
Centiméter nagyságú bazaltsalak lapilli szóródott Nicolosi településre, lapilli és vulkáni hamueső hullt Cataniára. A heves robbanásos kitörést, amit paroxizmális kitörésnek neveznek a vulkanológusok, lávaöntés kísérte

– írta Harangi, hozzátéve, hogy a lávaszökőkút-kitörés nem tartott sokáig. Bő fél óra után csökkent a robbanásos működés
intenzitása, és a vulkáni működés lávaöntéssel folytatódott, ami jelenleg, azaz helyi idő szerint este 8 órakor is tart.

Forrás: Antonio Parrinello / Reuters
Forrás: Antonio Parrinello / Reuters
Forrás: Antonio Parrinello / Reuters
Forrás: Antonio Parrinello / Reuters
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!