40 km-es gigadugót okoztak az olaszoknál az osztrák korlátozások

2021. február 15. – 23:28

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas dugót eredményezett az olasz-osztrák határon az Ausztriában a koronavírus-járvány miatt bevezetett ellenőrzés. A kamionos forgalom szempontjából kritikus Brenner-hágónál például 40 km hosszan kígyóztak az osztrák oldalra bejutni vágyó kamionok, mielőtt estére az olasz fél szerint normalizálódtak volna a viszonyok, írja az MTI.

A Brenner-hágónál az lassította az átkelést, hogy az osztrák fél csak azokat engedte át, akik negyvennyolc óránál nem régebbi tesztelési eredményt mutattak fel. A kamionvezetőknek három helyszínen alakítottak ki gyorstesztelő állomást, köztük a Brenner-hágótól több mint kétszáz kilométerre levő Verona város térségében is, ahol kétszázharminc kamionsofőr teszteltette magát hétfőn. Ez a hágó számít a legjelentősebb forgalmi kapunak Olaszországból északi irányba Európa felé, évente 4,5 millió kamion halad át negyvenmillió tonna áruval.

Matteo Salvini szégyennek nevezte az Ausztria és Németország által bevezetett határellenőrzéseket. „Fuvarozóink világos szabályokat, tiszteletet és azonos feltételeket érdemelnek, és mivel Európában vagyunk, ha itt ezek a rendelkezések, mi is készen állunk hasonló intézkedéseket bevezetni” – jelentette ki. Az olasz fuvarozók elnöke, Paolo Ugge pedig a Németországból és Ausztriából érkező kamionsofőrök tesztelését szorgalmazta válaszlépésként.

A római egészségügyi minisztérium vasárnap kötelező tesztelést és két hét karantént rendelt el az Ausztriából érkezők számára. A döntést az Ausztriában erőteljesen terjedő vírusmutációkkal indokolták, valamint így akarták megfékezni az osztrák turistákat az észak-olaszországi sípályák megnyitása előtt. A sípályák megnyitását végül nem engedélyezték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!