Közel ötven éve nem esett annyi hó Moszkvában, mint az elmúlt hétvégén

2021. február 15. – 17:10

frissítve

Közel ötven éve nem esett annyi hó Moszkvában, mint az elmúlt hétvégén
Fotó: Alexander Nemenov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Moszkvában 80 ezer embert és 15 ezer hóeltakarító járművet irányítottak az utcákra az elmúlt három nap alatt leesett rendkívüli mennyiségű hó eltakarítására – jelentette ki Pjotr Birjukov, az orosz főváros polgármester-helyettese hétfőn, írja az MTI.

Az erős havazás csütörtök éjjel kezdődött Moszkvában, és az orosz hidrometeorológiai szolgálat szerint vasárnap estig a hóréteg vastagsága elérte az 59 centimétert. Ez egyetlen centiméterrel marad el az 1973-as az abszolút rekordtól, amelyet a rendszeres mérések 142 éve alatt feljegyeztek.

A rengeteg hó fennakadásokat okozott a közúti és a légi közlekedésben is, szombaton csak a Domogyedovói nemzetközi repülőtéren több mint ötven járat késett, nyolcat pedig törtöltek a havazás miatt. A moszkvai reptereken legalább száz gép késett az elmúlt hétvégén, írta a TASZSZ orosz hírügynökség.

A Reuters beszámolója szerint az orosz hatóságok figyelmeztették az embereket, hogy lehetőség szerint kerüljék el a fákat, és készüljenek az erős széllökésekre is. Jevgenyij Tiszkovec, a Phobos időjárási központ munkatársa egyenesen azt mondta, az elmúlt napok moszkvai időjárása:

„Valódi hóvihar, egy igazi hóapokalipszis”.

Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP
Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP
Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

A főpolgármester-helyettes korábban úgy vélte, legalább 70 ezer emberre lesz szükség a hóeltakarításhoz a 12,5 milliós városban. A havazást megelőzően azt jósolta, hogy a lehulló hómennyiség eltakarításához három napra lesz szükség, amit a hétvégén aztán ötre módosított. A havazást erős, mintegy tízfokos lehűlés követte, a hőmérséklet Moszkvában keddre virradóra mínusz 23-25 fokra süllyedhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!