Tánccal és verekedéssel ünnepelték a lengyelek, hogy újra kinyitottak a sípályák és a szállodák

2021. február 14. – 20:27

frissítve

Tánccal és verekedéssel ünnepelték a lengyelek, hogy újra kinyitottak a sípályák és a szállodák
Síelő tömegek Zieleniec pályáin – Fotó: Krzysztof Cwik / Agencja Gazeta via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Tánccal, ivással és verekedéssel ünnepelték a hétvégén a járványügyi korlátozások részleges enyhítését Lengyelországban, írja a Reuters. Egy kéthetes tesztperiódusra újra kinyithattak a mozik, a színházak, a szállodák és a sípályák is, de csak 50 százalékos kapacitással.

„Ez nagyszerű, a körülmények is nagyszerűek. Van természetes hó, és kár lenne ezt nem kihasználni” – mondta Agata Manysiak, aki a magyarul kiejthetetlen Szczyrk sípályáira látogatott el.

Mások a szintén dél-lengyelországi Zakopane utcáin ünnepelték Andrzej Stękała második helyezését a síugró világkupán, de nem mindenki békésen: „Bunyók, verekedések, viták, rongálások (…) és még egy autó is felgyulladt. Emlékszem hasonló esetekre (…), de arra nem, hogy ennyire agresszívek lettek volna valaha” – mondta a TVN24-nek Roman Wieczorek rendőrségi szóvivő.

Nyugodt tömeg Zakopane utcáin – Fotó: Marek Podmokly / Agencja Gazeta via Reuters
Nyugodt tömeg Zakopane utcáin – Fotó: Marek Podmokly / Agencja Gazeta via Reuters

Bár a rendbontásokat elítélték a helyi hatóságok, a lengyel hegyvidékekben működő vállalkozások nagyon örültek a szállodák és a sípályák újranyitásának. „Ha üzemeltethetjük a sípályákat február közepétől március végéig (…) akkor ki tudjuk húzni a következő télig” – mondta a szczyrki síüdülő szóvivője.

Mivel csak egy kéthetes tesztidőszakról van szó, ezért a lengyel hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy ha újra megnő a koronavírus-fertőzések száma, visszahozzák a szigorúbb korlátozásokat. Az éttermek mindenesetre továbbra is csak elvitelre adhatnak ki ételt, és a maszk viselése is kötelező a nyilvános helyeken – bár ezt a Reuters zakopanei riportja szerint nem mindenki tartotta be.

Kapcsolódó hír, hogy bár Olaszországban is a napokban nyitottak volna ki újra a sípályák, végül az egészségügyi minisztérium vasárnapi rendelete alapján egészen március 5-ig zárva maradnak, ugyanis a hatóságok aggódnak a koronavírus angol mutációjának terjedése miatt, írja a Corriere della Sera.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!