Erős földrengés rázta meg Fukusima prefektúrát

2021. február 13. – 19:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Erős, 7,0-7,1-es magnitúdójú földrengést észleltek szombaton Japán keleti részén, Fukusima prefektúrában, de a földmozgás a 200 kilométerre lévő Tokióban is érezni lehetett.

Az amerikai földtani intézet 7,1-es erősségűnek minősítette a rengést, melynek fészke Nami városától 74 kilométerre, 58 kilométeres mélységben volt. A japán meteorológiai intézet szintén mintegy 60 kilométeres mélységben észlelte a rengés központját. Károkról, áldozatokról egyelőre nem érkezett hír, szökőárriadót sem rendeltek el, de a japán kormány munkacsoportot hozott létre az esetleges következmények kezelésére.


2011-ben pusztító, 9-es erősségű földrengés rázta meg Fukusimát, és a rengést követő szökőárban csaknem 20 ezer ember vesztette életét, s a katasztrófa a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját idézte elő az ott található Fukusima Daicsi atomerőműben.

A Kyodo japán hírügynökség a szombati földrengés után az erőművet működtető Tokyo Electric Power cégre hivatkozva arról számolt be, hogy az azóta leállított fukusimai erőműben semmilyen rendellenességet nem észleltek.

Frissítés: Az NHK japán közszolgálati televízió helyi idő szerint vasárnap kora reggel közölte, hogy legalább 96 ember sérült meg Fukusima és Mijagi prefektúrákban és a Tokiót is magában foglaló Kantó régióban. Mintegy 950 ezer háztartásban szűnt meg ideiglenesen az áramszolgáltatás.

Kövess minket Facebookon is!