Joe Biden nem pénzeli tovább Trump határfalát

2021. február 12. – 06:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden nem pénzeli tovább az amerikai adófizetők pénzéből az Egyesült Államok-Mexikó közti határfalat, írja a BBC. Az amerikai elnök visszavonta az elődje, Donald Trump által 2019-ben hirdetett vészhelyzetet a déli határnál, amit Trump azért hirdetett ki, hogy lehetősége legyen a kongresszus által más célokra szánt közpénzt a fal építésére használni.

Biden csütörtökön levélben írta meg a kongresszusnak, hogy Trump korábbi végzése jogtalan volt, ő pedig nem fogja tovább adófizetők pénzét költeni a falra. Trump elnöksége alatt ugyanis több milliárd dollár ment el a falra. Biden azt mondta, minden átcsoportosított pénzt vagy falra fordított forrást át fog vizsgálni.

Trump a többi közt a fal építésével kampányolt erősen 2016-ban, de addigra már körülbelül ezer kilométernyi fal állt is, sokkal többet pedig ő maga nem épített hozzá, főképp a már meglévő kerítéseket építették újra. Betonfallal kampányolt, végül betonnal kitöltött acélgerendákat tettek le. Azt is állította, a falat Mexikó fogja fizetni, végül az amerikai adófizetők állták.

A határőrök viszont továbbra is visszaküldhetik Mexikóba a papírok nélkül érkező embereket.

Hivatalba lépése után Biden elődje több lépését is kitörölte, például visszalépett a párizsi klímaegyezménybe. Erről itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!