Több tucat republikánus képviselő új pártot alapítana Trump miatt

2021. február 11. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Örökre nyomot hagyhat az amerikai politikai életben Donald Trump, amennyiben igazak a Reuters hírügynökség értesülései, miszerint többtucat republikánus képviselő egy új, jobbközép párt alapításán gondolkodik a Republikánus Pártból kiválva. Ez jelentősen átalakíthatná a de facto kétpártrendszert, amiben kisebb szereplők mellett lényegében csak a Republikánus és a Demokrata Párt jut érdemi szerephez.

A hírügynökségnek négy, az új pártról szóló egyeztetésben résztvevő személy beszélt a fejleményekről. Ők arról számoltak be, hogy az elszakadáspártiak között vannak például Ronald Reagan, George H. W. Bush, George Bush és Donald Trump elnöksége alatt szolgáló tisztviselők, korábbi republikánus nagykövetek, illetve fontos stratégák. A videóbeszélgetésen 120-an vettek részt múlt pénteken, közülük állítólag nagyjából 40% támogatja az elszakadást. A videóbeszélgetésen több, a Trump-kormányzat alatt a Belbiztonsági Minisztériumban, vagy tanácsadóként annak dolgozó személy is részt vett.

Itt elhangzott, hogy a jövőben bizonyos választási kerületekben saját jelöltet állítanának, ám több helyen a jobbközép elveket valló más jelöltek mellé is beállnának, legyenek azok republikánusok, függetlenek, vagy épp akár demokraták.

Az elszakadást és új párt alapítását támogatók főleg a Republikánus Párton belüli szakadékot jelölték meg kiváltó oknak. Ez a Donald Trump által előszeretettel hangoztatott hamis választási csalásról szóló vádak miatt alakult ki. A kiválást sürgetők rossz szemmel nézik azt is, hogy még a Capitolium elleni január 6-i ostrom után is sokan hűek maradtak Trumphoz, és hogy a választási eredmények hitelesítése során 139 (alsó és felső házi) képviselő szavazott az eredmények hitelesítése ellen.

Az új, tervezett párt nevén már el is indult az ötletelés, vagy Becsület Párt (Integrity Party) vagy Jobbközép Párt (Center Right Party) néven folytathatnák. Amennyiben elszakadás helyett inkább csak önálló frakciót hoznának létre a Republikánus Párton belül, úgy a Jobbközép Republikánusok nevet választhatják.

A Reuters megkeresésére Donald Trump szóvivője, Jason Miller rövid közleményben reagált, amiben azt mondta, hogy „Ezek a vesztesek már akkor kiváltak a Republikánus Pártból, amikor Joe Bidenre szavaztak.” A Republikánus Párt egy januári, a párton belüli harc ellen irányuló nyilatkozatra mutatott a friss értesülésre reagálva, míg a Fehér Ház nem kívánta kommentálni az ügyet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!