Nem alkotmányellenes a Trump elleni második impeachmenteljárás

2021. február 10. – 00:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok kongresszusának szenátusa kedden este 56:44 arányban megszavazta, hogy Donald Trump korábbi elnök alkotmányos felelősségre vonása (impeachment) nem alkotmányellenes – írja az MTI.

A szavazásra azért volt szükség, mert Trump ügyvédei azzal álltak elő, hogy a hivatalban már nem lévő elnök ellen az alkotmány nem teszi lehetővé az eljárást. A szavazást órákon át tartó vita előzte meg az alkotmányos kérdésről. A vádat képviselő demokrata politikusok több január 6-i videót is lejátszottak, amik rámutattak arra, mennyire erőszakosak voltak a zavargások, amikben öt ember vesztette életét.

Donald Trump floridai klubjában nézte végig a szenátusi vitát, és dühös lett ügyvédeire, gyengének találta teljesítményüket. Az AP hírügynökséggel egy névtelenséget kérő forrás közölte, hogy Trumpot nem hagyta közömbösen demokrata párti vádlóinak drámai videóösszeállítása. Ráadásul egyik fő ügyvédje, Bruce Castor elismerte, hogy Joe Biden nyerte meg az elnökválasztást.

Hat republikánus politikus szavazott át a demokratákhoz, de ez az arány Trump elítélésére már nem lenne elég, mert ahhoz kétharmadra van szükség. Az impeachmentről nemrég itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!