Egymilliárd forintnak megfelelő kártérítést kaphat egy lengyel férfi

2021. február 8. – 22:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egymilliárd forintnak megfelelő kártérítést ítélt meg a dél-lengyelországi Opole bírósága nem jogerős ítéletében annak a lengyel férfinak, akit egy kiskorú lány meggyilkolásának vádjával elítéltek, és 18 évet ült börtönben, mielőtt 2018-ban a legfelsőbb bíróság felmentette a vád alól.

A most 44 éves Tomasz Komendát 2004-ben ítélték 25 év szabadságvesztésre. A bíróság bizonyítottnak találta, hogy 1996 szilveszter éjszakáján megerőszakolt és meggyilkolt egy 15 éves lányt. Miután a legfelsőbb bíróság felmentette Komendát, tavaly két másik férfit ítéltek el a gyilkosságért.

Komenda ügye szabadulása után nagy visszhangot kapott Lengyelországban. A férfi közel 19 millió zlotyt (mintegy 1,5 millárd forint) követelt az államtól a börtönben töltött évekért, a fogolytársak, valamint a börtönőrök egy részétől is elszenvedett szexuális zaklatásért és egyéb bántalmazásért. A wyborcza.pl szerint végül 12,8 millió zlotyt ítéltek meg neki a hétfői nem jogerős bírósági döntéssel. Komenda ügyvédje egyelőre nem mondta meg, hogy fellebbeznek-e.

Mivel a börtönévek története drasztikus részleteket tartalmaz, a férfi által kezdeményezett eljárást a nyilvánosság kizárásával folytatták, és titkosítják az ítélet indoklását is, írja az MTI.

Tomasz Komenda a bíróságon 2018-ban – Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Tomasz Komenda a bíróságon 2018-ban – Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A bírósági döntés kihirdetése után Komenda a sajtónak elmondta, az ítélethozatal napján ő a maga részéről lezárja a börtönbeli évek témáját. Nem hiszi, hogy az ő esetének következményei lesznek majd azok számára, akik elítélték őt, mindazonáltal számára most a jövő a legfontosabb.

Komenda a börtönben háromszor kísérelt meg öngyilkosságot. Fogságbeli emlékeit Grzegorz Głuszak lengyel újságíró rögzítette egy 2018-ban kiadott könyvben. Tavaly a lengyel mozikban bemutatták a sorsát feldolgozó filmdrámát is, januártól az alkotás bővített változata filmsorozat formájában is elérhető az interneten.

A jelenleg egy lengyel alapítvány munkatársaként dolgozó Komendának tavaly novemberben fia született jegyesétől, akivel szabadulása után ismerkedett meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől