A nők elleni erőszakról indít konzultációt az Európai Bizottság

2021. február 8. – 14:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság hétfőn bejelentette, hogy nyilvános konzultációt indít a nők elleni, illetve a családon belüli erőszak ügyéről az európai uniós tagállamokban, írja az MTI.

A konzultáció február 8-tól május 10-ig érhető el a bizottság honlapján, a felmérés célja, hogy a bizottság a lehető legszélesebb körű tájékoztatást kapja az ilyen típusú bántalmazások ellen bevezetett tagállami intézkedésekről. Elsősorban civil szervezeteket és az esélyegyenlőségért felelős testületeket célozzák, de a nemzeti hatóságok és kormányok is részt vehetnek a kezdeményezésben.

Az így összegyűjtött információkat a nemi alapú és a családon belüli erőszak megelőzésére és leküzdésére irányuló jogalkotási kezdeményezés előkészítéséhez fogja felhasználni. A bizottság kutatásai szerint a nők elleni erőszak a legyakoribb formája a nemi alapú megkülönböztetésnek Európájában, míg a családon belüli erőszak gyerekeket, fogyatékossággal élőket, időseket és férfiakat is érinthet.

A felmérések szerint az európai nők 33 százalékát éri nemi alapú erőszak, ami tovább fokozódott a koronavírus-járvány lassítására elrendelt korlátozások miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!