Ferenc pápa egy nővért nevezett ki segédtitkárrá, ezzel először kap nő szavazati jogot a püspöki zsinatban

2021. február 7. – 16:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa a Püspöki Szinódus segédtitkárává nevezte ki Nathalie Becquart francia teológus nővért, írja a CNN.

A katolikus egyház történelmében először tölti be ezt a pozíciót nő. Posztjával Becquart segítheti a katolikus egyházzal kapcsolatos fontos döntések meghozatalában a Vatikánt, illetve szavazati joga lesz a püspöki zsinaton is. A szinódus számos fontos kérdéssel is foglalkozik, például azzal, milyen állásponton helyezkedjen el az egyház többek között a sokat vitatott válással kapcsolatban.

„A legutóbbi zsinaton többen is hangsúlyozták annak szükségességét, hogy az egész egyháznak reflektálnia kéne a nők helyére és szerepére az egyházban”

– mondta Mario Grench bíboros, akit később titkárként segíteni fog Becquart. Szerinte a nővér kinevezésével „az egyház ajtót nyit arra, hogy több nő szavazhasson” az egyházat érintő ügyekben. Becquart szerint kinevezése „a nők iránti bizalom jele az egyházban”.

Ferenc pápa idén januárban a kánonjogi kódex módosításával nagyobb teret nyitott a római katolikus egyházban a nők számára, habár azt a Vatikán hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy például arra törekednének, hogy „idővel nők is lehessenek papok”. A pápa nemrég megjelent könyvében is hangsúlyozta a nők és a női vezetők szerepét, illetve azt, hogy fontosnak tartja a női részvételt a Vatikánban. Erről és a könyvről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!