Kuba kinyitja a gazdaságát a magánvállalkozások előtt

2021. február 7. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

A világ egyik utolsó szocialista berendezkedésű állama, Kuba bejelentette, hogy a legtöbb iparágban lehetővé teszik a magánvállalkozások működését, írja a BBC.

Marta Elena Feito munkaügyi miniszter szerint a magánvállalkozások számára engedélyezett iparágak listáját 127-ről több mint 2000-re bővítik, és csak kisebb részük marad állami felügyelet alatt – mondta, azt azonban nem részletezte, hogy melyik az a 124 iparág, ahol fenntartanák az állami monopóliumot. „A reform célja a magánvállalkozások további fejlődése” – idézte Feito minisztert az AFP.

Kuba gazdaságát súlyosan érintette a koronavírus-járvány és az elmúlt évek amerikai szankciói, amelyeket a Trump-kormány vezetett be. Tavaly 11 százalékkal zsugorodott a gazdaságuk, ami a legnagyobb visszaesés Kuba elmúlt harminc évében. Az országban még mindig általános jelenség az áruhiány.

Szakértők szerint ez a reformlépés lényegében az összes gazdasági szektort megnyitja a magánvállalkozások előtt, így a családi kisvállalkozások könnyebben válhatnak majd közepes méretűekké. Kubában a nem állami szektorban eddig 600 ezer ember, a munkaerő mintegy 13 százaléka dolgozott, főként kisiparosok, taxisofőrök és kiskereskedők tartoznak ide. Több vállalkozás is a turizmushoz kapcsolódott, a járvány ezt a szektort különösen sújtja. Ugyanakkor Kubában a reformok általában csak lassan valósulnak meg, így még időbe telhet, mire a mindennapi életben is érezhetőek lesznek ezek a változások.

Az Egyesült Államok és a Kuba közötti, 60 éves ellenséges viszony 2015-ben kezdett enyhülni, amikor Barack Obama akkori amerikai elnök és Raul Castro kubai vezető megállapodtak a kapcsolatok normalizálásáról. Ekkor tették lehetővé az amerikai állampolgároknak, hogy Kubába utazhassanak, ami fellendítette a helyi vállalkozásokat. Azonban Obama utódja, Donald Trump visszafogta a kubai nyitást. Az új elnök, Joe Biden korábban azt mondta, javítani akar a két ország kapcsolatain, ám szakértők szerint még nem világos, hogy ez mennyire fontos kérdés Bidennek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!