Négy év előzetes után kiengedték az egyiptomi újságírót

2021. február 6. – 21:40

Másolás

Vágólapra másolva

Négy év előzetes letartóztatás után szombaton szabadon engedték Egyiptomban az al-Dzsazíra hírtelevízió egy újságíróját – írja az MTI.

Az egyiptomi hatóságok bizonyos feltételek mellett engedték szabadon Mahmúd Huszeint, amíg még tart a nyomozás, de erről nem közölt részleteket a bíróság nem közölt. Ügyvédje szerint Huszeinnek hetente kétszer meg kell majd jelennie egy rendőrőrsön.

Huszeint azzal vádolják, hogy álhíreket terjesztett, csatlakozott egy betiltott szervezethez és külföldi pénzeket fogadott el. 2016 decemberében tartóztatták le a kairói reptéren, ahova egy dohai szabadság után érkezett.

Szombati szabadon bocsátása előtt néhány héttel egyezett meg Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom arról, hogy helyreállítják Katarral a diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat, amelyek 2017-ben szakadtak meg amiatt, hogy Katart terrorizmus támogatásával vádolták meg. Doha tagadta a vádat. Az al-Dzsazíra székhelye Katarban van.

A hírtelevízió honlapját 2017 óta nem lehet elérni Egyiptomban, ahogy más kormánykritikus portált sem. Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök és a mögötte álló, azóta betiltott Muzulmán Testvériség 2013-as megdöntése óta Egyiptomban a nemzet ellenségének állítják be az al-Dzsazírát.

A tévé örömmel fogadta Huszein szabadon bocsátásának hírét. „Nagyon örülünk, hogy végre visszatérhet a családjához, miután négy évet elraboltak az életéből és megfosztották őt alapvető jogaitól” – írta a televízió közleményében.

A sajtószabadság mértéke alapján összeállított országlistákon Egyiptom mindig az utolsók között szerepel. Itt zárják börtönbe a legtöbb újságírót Kína és Törökország után a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű, New York-i székhelyű jogvédő szervezet tavaly decemberben közzétett jelentése szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!