Igazoltatás közben lőttek le egy utcai zsonglőrt, épületeket gyújtottak fel a rendőri erőszak miatt Chilében

2021. február 6. – 19:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Chile déli részén található Panguipulliban több önkormányzati épületet is felgyújtottak zavargók péntek este, miután nyilvánosságra került egy videó, ahogy egy helyi rendőr lelő egy népszerű utcai zsonglőrt – írja a New York Times.

Az eset akkor történt, amikor a rendőrök igazoltatták Francisco Martínezt, egy helyi és népszerű utcai művészt. Martínez nem engedelmeskedett, egy meg nem nevezett rendőr legalább két lövést adott le a férfire a szemtanúk szerint. Több videó is készült arról, hogy a zsonglőr a levegőbe ugrik, hogy elkerülje a lábára adott lövéseket, majd megindul a rendőr felé, aki mellkason lövi. Martínez a helyszínen meghalt.

A rendőrség azzal érvelt, hogy a zsonglőr egy bozótvágó késhez hasonlító tárggyal támadt a járőrre, szemtanúk szerint ez egy bádogkard volt, amit a mutatványaihoz használt.

A 34 ezer lakosú turistaközpont polgármestere, Rodrigo Valdivia egy csendes emberként írta le Martínezt. A polgármester a rendőrséget okolta a zavargás kitörése miatt, a rendőrök ugyanis elbarikádozták az épületüket, így a zavargók más célpontokat kerestek maguknak. Péntek este lángolt Panguipulliban a posta, a járási hivatal, a helyi bíróság, és egy csatornázó cég irodája is.

A rendőri erőszak miatti tüntetés egészen az ország fővárosáig, Santiagóig is elért, ahol az emberek lábosok és edények püfölésével adtak hangot az elégedetlenségüknek.

Chilében tavaly novemberben lemondott az országos rendőrfőnök, Mario Rozas tábornok, miután járőrök két gyereket lőttek le, amikor rajtaütöttek egy nevelőotthonon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!