Már hatévesen a nemzetbiztonságra nevelné Hongkong kisiskolásait a kínai állam

2021. február 5. – 13:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A külföldi erőkkel való összejátszásról és a felforgató tevékenységről is tanulhatnak már hatévesen a hongkongi gyerekek egy nemrég megjelent iránymutatás szerint, írja a Reuters. A helyi oktatási hivatal csütörtökön adta ki azokat az irányelveket, amelyekkel a kínai állam összhangba hozná Hongkongban az oktatást a kommunista állam elveivel.

Eszerint az általános iskolásokban a himnusz tiszteletéről tanulhatnak a diákok, valamint megismertetik velük a tavaly júliusban elfogadott nemzetbiztonsági törvény négy fő bűnét, köztük a terrorizmust és a szeparatizmust. A középiskolásokban pedig bemutatják, mely bűncselekményekért kaphatnak életfogytiglani börtönt a hongkongi állampolgárok.

Készítettek egy videót is, amiben egy szemüveges bagoly magyarázza el a gyerekeknek a kormányzati struktúrát, a nemzetbiztonsági törvényt és azt, hogy „a nemzetbiztonságnak rendkívül jelentős szerepe van egy ország életében”. Az iskolákban bábozással és társasjátékokkal magyaráznák el a gyerekeknek a nemzetbiztonság fogalmát, sőt,

már az óvodások körében is játékos formában „alapoznák meg a nemzetbiztonsági oktatást” a kínai hagyományok elültetésével.

A szöveg szerint a tanároknak is „világosan rá kell mutatniuk arra, hogy a nemzetbiztonság védelme minden egyes állampolgár felelőssége, és ezen a téren nincs helye vitának vagy kompromisszumnak”.

A Reuters által megkérdezett tanárok szerint az intézkedések „bizonytalanságot és szorongást” keltenek, és „szinte agymosásnak” nevezték az új irányelveket. Több szülő is felháborodott a javaslatokon. „Dühös vagyok. Nem volna szabad ezt bevinni az osztálytermekbe” – mondta egy általános iskolás gyerek anyja, aki szerint ezzel félelmet akarnak kelteni a diákokban.

Még tavaly júliusban lépett életbe az a nemzetbiztonsági törvény, amivel gyakorlatilag betiltották „a lázadást, elszakadási törekvések hangoztatását és felforgató cselekményeket”, azaz azokat a hongkongi tüntetéseket, amelyek még 2019-ben robbantak ki a kínai állam elnyomása miatt. Bár Pekingnek ötven évig kellett volna garantálnia az 1997-ben a britektől visszatért Hongkong számára az autonómiát, szakértők szerint a jogszabállyal lényegében felszámolták a városállam önállóságát. A tüntetések résztvevői és szervezői között rengeteg tizenéves volt – az intézkedésekkel pedig a kínai állam épp őket akarja megcélozni és maga felé terelni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!