Nagyszabású uniós rákellenes terv készült el

2021. február 3. – 16:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság előterjesztette a rák elleni európai tervet, ami az erős európai egészségügyi unió egyik kulcsfontosságú pillére, áll az szervezet közleményében. A terv új uniós megközelítést vázol fel a daganatos betegségek megelőzésében és kezelésében, valamint a rákos betegek ellátásában. Végrehajtására összesen 4 milliárd euró áll rendelkezésre.

A Europe's Beating Cancer Plan bejelentése – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP
A Europe's Beating Cancer Plan bejelentése – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Az európai rákellenes terv 10 kiemelt kezdeményezést és számos támogató intézkedést határoz meg a következő négy fő cselekvési területen:

Megelőzés: kulcsfontosságú kockázati tényezők – pl. a dohányzás, az egészségkárosodást okozó alkoholfogyasztás, a környezetszennyezés és a veszélyes anyagok – visszaszorításával. Az egészséges étrend és a testmozgás népszerűsítése érdekében új kampány indul, a fertőzések által okozott rákos megbetegedések megelőzése érdekében pedig a Bizottság célul tűzte ki, hogy 2030-ra a célcsoportot jelentő lányok legalább 90%-a be legyen oltva humán papillomavírus (HPV) ellen, és a fiúk körében is jelentősen növekedjen a beoltottak aránya Európában.

A rák korai felismerése: a hozzáférés, a minőség és a diagnosztika javításával, valamint a tagállamok támogatása annak érdekében, hogy 2025-re az emlő-, a méhnyak- és a vastagbélrákszűrésre jogosult uniós népesség 90%-a részt vegyen szűrővizsgálaton. A cél elérését új, uniós támogatású rákszűrési program fogja segíteni.

Diagnózis és kezelés: integráltabb és átfogóbb ellátást biztosítanak a daganatos betegek számára, és csökkentik az egyenlőtlenségeket a minőségi ellátáshoz és a gyógyszerekhez való hozzáférés terén. 2030-ra a jogosult betegek 90%-ának hozzáférést kell biztosítani komplex ellátást nyújtó tagállami onkológiai központokhoz, melyeket egy új uniós hálózatot kapcsolnak majd össze. Ezenfelül 2021 végéig új kezdeményezés indul majd az innovatív rákdiagnosztikához és kezelésekhez való hozzáférés javítása érdekében, és egy, a rák kialakulásának megértésére irányuló új európai kezdeményezés fogja segíteni a gyakori rákos megbetegedések kockázatának kitett személyek azonosítását.

A rákos betegek és a túlélők életminőségének javítása: többek között a rehabilitációt, a társadalmi integrációt és a munkahelyi visszailleszkedést támogató intézkedésekkel, valamint a rákbetegek életének javítását célzó új kezdeményezésekkel.

Tavaly 2,7 millió embert diagnosztizáltak rákkal, és további 1,3 millió ember vesztette életét daganatos megbetegedésben az Európai Unióban. A rák súlyos csapást mér a betegek és hozzátartozóik életére, ezenfelül pedig az egészségügyi rendszerekre, a gazdaságra és a társadalom egészére is nagy terheket ró. Becslések szerint általános gazdasági hatása az évi 100 milliárd eurót is meghaladja Európában. Határozott fellépés hiányában a rákos megbetegedések száma 2035-re várhatóan csaknem 25%-kal fog emelkedni, és a halálozások fő okává válik majd az EU-ban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!