Fűtés és villany nélkül vészelik át a telet a 8 ezer lakosú spanyol nyomortelepen

2021. február 2. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Víz, villany és fűtés nélkül kell átvészelnie a kemény telet annak a 8 ezer embernek, akik Európa egyik legnagyobb nem hivatalos településén élnek: a Madrid melletti Cañada Realban – derül ki a Deutsche Welle riportjából.

A Madrid szélén fekvő nyomortelepet súlyosan érintette a rendkívül heves havazás Spanyolországban. A hőmérséklet jóval nulla fok alatt van, a házakban hidegebb van, mint kint, amikor süt a nap. A marokkóiak és romák lakta nyomortelepen egy férfi nemrég halálra fagyott, egy kisbabát pedig kihűlés miatt kellett kórházba szállítani.

A házak több mint felében egy októberi áramszünet óta nincs villany. A hatóságok szerint az áramkimaradást elektromos túlfeszültség okozta, miután a telepen beltéri kannabiszültetvényt működtettek. Madrid illegális drogjainak többsége ezen a területen halad át.

Sokan kényszerülnek arra, hogy propángázt, dízelgenerátort vagy kályhát használjanak, de emiatt 40 ember kapott már szén-monoxid mérgezést.

Civil szervezetek elitélik a helyzetet, miután 2017 ben a hatóságok aláírtak egy megállapodást arról, amely megfelelő életkörülményeket biztosít a Cañada Real lakóinak. A hatóságk ugyan néhány családnak felajánlottak gázmelegítőket, vagy azt, hogy elköltözhetnek máshová, de végső soron meg akarják szüntetni az illegális áramlopásokat.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!