Több halálos áldozata van a spanyolországi Filomena viharnak, ötven éve nem esett ennyi hó Madridban

2021. január 9. – 11:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A rendkívüli hóhelyzet miatt egész nap zárva tart a madridi Barajas nemzetközi repülőtér – közölte a légikikötőt üzemeltető AENA vállalat szombaton.

A légiforgalmat péntek este függesztették fel a szüntelen intenzív havazás, a rossz látási viszonyok és a jegesedés miatt. 27 járatot töröltek, 26-ot átirányítottak más városok reptereire. A helyzet azonban azóta sem javult, nem mérséklődött a hóesés.

A Madridban lehullott több mint 25 centi hó miatt az EMT közlekedési vállalat kénytelen volt leállítani a buszközlekedést, nincs autóforgalom, lezárták a város alagútjait, és nem járnak az elővárosi vonatok sem.

A fővárost vastag hótakaró borítja, csak elvétve látni egy-egy gyalogost az utcákon. A felgyülemlett hó súlya alatt faágak szakadtak parkoló autókra. Az éjjel a tartomány több autópályáján is autósok tömegei akadtak el a hóban, a katonaság és a tűzoltóság sietett a segítségükre.

José Luis Almeida, Madrid polgármestere arra kért mindenkit, hogy maradjon otthona biztonságában, és ne menjen ki az utcára. Mint mondta, az elmúlt 50 év legnagyobb havazását éli át a főváros.

Elmarad az Atlético Madrid-Athletic Bilbao meccs is

Nem rendezik meg szombat délután az Atlético Madrid-Athletic Bilbao mérkőzést a spanyol labdarúgó-bajnokság 18. fordulójában. A Liga közlése szerint azért történt a halasztás, mert az erős havazás, a viharos időjárás miatt lezárták a madridi Barajas repülőteret és a Wanda Metropolitano Stadion pályáját sem lehet játékra alkalmas állapotba hozni. A bilbaói csapatot szállító gép péntek este kénytelen volt visszafordulni, mert nem tudott leszállni Madridban. A pótlás időpontjáról később döntenek.

Frissítés 17:23-kor: Az országot sújtó Filomena vihar miatt több ember is az életét vesztette. Az andalúziai Mijás közelében egy nő és egy férfi hunyt el, amikor egy megáradt folyó elsodorta autójukat. Egy 73 éves hajléktalan férfi halálra fagyott a keleti Calatayud városban, egy másik férfi hóval borított holttestét Zarzalejo településen találták meg a csendőrök.

A vihar miatt figyelmeztetést írt ki a Twitterére Pedro Sanchez miniszterelnök, aki azt kérte az emberektől, hogy kerüljék el az utazást, legyenek rendkívül óvatosak, és kövessék a sürgősségi szolgálatok utasításait. Eddig már több mint ezer embert kellett kimenteni, miután autójukkal elakadtak a havazás miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!