Hóvihar bénította meg az Egyesült Államok keleti partvidéket

2021. február 2. – 08:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási hóvihar csapott le az Egyesült Államok keleti partvidékre, ami miatt több repülőjáratot törölni kellett, zárva maradtak az oltóközpontok, és New York közlekedése is megbénult.

Hétfő délutánra New Jersey-ben és Pennsylvaniában 48 centiméternyi hó hullott, New Yorkban pedig 43 centiméter vastag lett a hóréteg. A havazás mellett erős széllökéseket, akár 80 km/h-asakat is mértek, ilyenekre és a vele járó vakító hóviharokra még napokig számítani lehet, írta a BBC.

New York polgármestere, Bill de Blasio kedden bezáratta az állami iskolákat, és a nem feltétlenül szükséges utazásokat is korlátozta. New Jersey kormányzója, Philip Murhpy felfüggesztette az állami busz- és vasútközlekedést, engedélyezte azt is, hogy a hatóságok utakat zárjanak le, illetve evakuálják a veszélybe került embereket otthonaikból.

New York állam kormányzója Andrew Cuomo New York Cityben és 44 másik megyében is szükségállapotot hirdetett. Egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy életveszélyessé vált a helyzet, és lezárásokra kell számítani, mert még rosszabbá válhat.

Egy férfi próbálja meg kiszabadítani autóját a hó fogságából New Jersey-benFotó: Kena Betancur/AFP
Egy férfi próbálja meg kiszabadítani autóját a hó fogságából New Jersey-benFotó: Kena Betancur/AFP

A nagyobb reptereken összesen több mint 1600 repülőjáratot töröltek, a La Guardiáról, a John F. Kennedyről, a Newark Liberty nemzetközi repülőtérről és Philadelhpiából sem szálltak fel a gépek.

A vihar miatt a koronavírus elleni oltások beadását is leállították, mert az idősebb lakosoknak nem biztonságos kimenni az utcára. Connecticutban, New Jersey-ben, Rhode Islanden, Philadelphiában, Washington egyes részein részein és New York környékén is szüneteltetik a vakcinázást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől