Elköltöztetik Amszterdam vörös lámpás negyedét

2021. február 1. – 17:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elköltöztetik Amszterdam belvárosából a híres vörös lámpás negyedet, erről állapodtak meg a városi tanács tagjai, írja a Guardian.

A szűk sikátorokkal és csatornákkal átszőtt De Wallen városrészben bezárják a bordélyházak kirakatait, és arra kérik az itt dolgozó szexmunkásokat, hogy majd költözzenek az erre a célra épített új, a városközponttól távolabb eső városrészbe. Az új vörös lámpás negyed pontos helyét később határozzák meg.

Femke Halsema (Baloldali Zöldek) polgármester erre vonatkozó javaslatát a legtöbb párt támogatta. A Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) és a Keresztény Unió (CU) már régóta lobbizott a bordélyházak bezárásáért, ebben most Mark Rutte miniszterelnök pártja, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD), valamint a Munkáspárt és a Zöldek is támogatták őket.

Halsema azzal érvelt, hogy a vörös lámpás negyedben dolgozó nők egyszerű turisztikai látványossággá váltak, akik csak a bámészkodókat és erőszakosan viselkedőket vonzzák. A városi tanács tagjai szerint azért van szükség a költöztetésre, hogy megváltoztassák az Amszterdamba érkező turisták típusát.

Januárban a Guardian arról számolt be, hogy az amszterdami kávézókban hamarosan betilthatják, hogy külföldiek is vásárolhassanak füvet. A javaslatokat nem minden szervezet fogadta kitörő örömmel, az újonnan alakult Red Light United nevű érdekképviselet azt állította, hogy az általuk megkérdezett 170 női szexmunkás 90 százaléka a mostani vörös lámpás negyedben akar dolgozni.

A csoport egyik, Foxxy álnevet használó tagja szerint probléma lesz, hogy a vendégek nem fognak majd olyan könnyen odatalálni az új vörös lámpás negyedbe. „Halsema majd szervez néha buszos kirándulásokat a Westelijk Havengebiedbe (a városközponttól északra eső kerületbe)?” – tette fel a költői kérdést a Het Parool újságnak. A marihuánavásárlás korlátozásával szerinte csak azt fogják elérni, hogy a kereskedelem a kávézókból az utcára kerül át.

A Het Parool cikke szerint a városi koalícióban lévő pártok közül sem mindegyik támogatja ebben a polgármestert. A liberális D66 párt, a Zöldek, a Munkáspárt és a Szocialista Párt is kételyének adott hangot Halsema tervével kapcsolatban. A járvány előtt az amszterdami kávézók becslések szerint tavaly a koronavírus-járvány kitörése előtti hónapban 1,5 millió turistát vonzottak.

„Attól tartok, hogy ettől nőne az egészségtelen drogfogyasztás a turisták körében, és az utcai kereskedelem a fiatalokra is negatív hatással lenne” – mondta Alexander Hammelburg, a D66 képviselője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!