A mínusz 50 fok ellenére ma újabb országos tüntetésre készülnek Navalnij letartóztatása miatt

2021. január 31. – 07:36

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz hatóságok múlt hétvégén őrizetbe vették Alekszej Navalnij ellenzéki politikus két további szövetségesét a járványügyi szabályok megsértése miatt – írta az MTI.

A politikus ügyvédei közölték, hogy Navalnij szóvivője, Kira Jamis 9 napot töltött előzetes letartóztatásban nem engedélyezett rendezvény szervezése miatt. A múlt hétvégéi tüntetés után Nyikolaj Ljaszkint is őrizetbe vették – ő Navalnik korrupcióellenes alapítványának munkatársa –, azonban egy óra múlva elengedték.

A BBC megjegyezte, hogy a múlt hétvégi tömeges őrizetbe vételek után Moszkvában azzal küzdött a rendőrség, hogy helyet találjon a börtönökben az ellenzéki politikus híveinek.

Jarmis és Ljaszkin a sokadik a Navalnij közvetlen környezetében őrizetbe vett személyek közül. Egy moszkvai bíróság pénteken elrendelte Ljubov Szobol, Navalnij közvetlen munkatársa, Oleg Sztyepanov, a politikus moszkvai csapatának vezetője, Anasztaszija Vasziljeva, az Orvosok Szövetségének vezetője, Marija Aljohina, a Pussy Riot punkzenekar tagja és Oleg Navalnij, a politikus öccse házi őrizetbe helyezését a járványügyi előírások megsértése miatt.

A hatóságok emellett körözést adtak ki az országos tüntetés főszervezője, Leonyid Volkov ellen amiatt, hogy információs hálózatokon fiatalkorúakat biztatott a tiltakozásokon való részvételre. Volkov – aki 2019 óta külföldön, sajtójelentések szerint Németországban tartózkodik – tagadta a vádat.

Az ország egyes pontjain várható mínusz 52 fok ellenére vasárnap újabb tüntetésre készülnek Navalnij letartóztatása miatt. Az orosz belügyminisztérium és az ügyészség is óva intette szombat este a polgárokat a nem engedélyezett tömeges megmozduláson való részvételtől. Moszkvában emiatt lezárták a metrómegállókat.

Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban – több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint – megmérgezték.

Mindez Putyin elnökségének legnagyobb tüntetését hozta január 23-án: 75 orosz városban több tízezren vonultak utcára, és négyezer embert tartóztattak le, ami rekord a rezsim életében. A tüntetés és az arra adott reakció megmutatta, hogy miért akart a Kreml minden áron távol tartani Oroszországtól Navalnijt.

A moszkvai repülőtéren őrizetbe vett ellenzéki politikus az utóbbi évek korrupcióellenes anyagaival képes volt egy irányba terelni a szűkülő gazdasági lehetőségek és az irányított választások miatti orosz elégedetlenséget, amely nyomán Vlagyimir Putyin Oroszországa egyre inkább a szomszédos Belaruszra hasonlít – írtuk a múlt hétvégi tüntetés utáni elemzésünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!