Nem engedték egy louisianai temetőben, hogy eltemesse fekete férjét, mert hogy az a fehéreknek van fenntartva

2021. január 30. – 06:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Január 24-én rákos megbetegedés miatt halt meg Darrell Semien, az Allen nevű louisianai település seriff-helyettese, a családjának viszont nem engedték, hogy a helyi temetőben helyezzék végső nyugalomra, pusztán azért, mert fekete.

Amikor özvegye, Karla Semien a hét elején elment az Oaklin Springs temetőbe, hogy érdeklődjön férje temetésével kapcsolatban, egy nő közölte, hogy ide a férje nem való. Az esetről a CNN egyik partnere, a KPLC számolt be.

„Találkoztam ott egy hölggyel, aki azt mondta, hogy NEM adhat el nekem sírhelyet, mert a temető CSAK FEHÉR temető” – írta Semien a Facebookon. „Még egy mappát is mutatott papírokkal, amin szerepelt, hogy itt csak fehér embereket lehet eltemetni. Mindezt előttem és az összes gyerekem előtt.”

A KPLC elérte Creig Vizenát, aki a temető vezetője. Vizena közölte, hogy nagyon szégyelli, ahogy az alkalmazottja bánt a Semien családdal. Az a nő, aki így bánt az özveggyel, már a nyolcvanas éveiben jár, mondta. Az idős alkalmazottat azóta felmentették a feladatai alól.

Vizena még azzal védekezett, hogy állítása szerint nem ismerte a temető alapszabályzatának szövegezését, ami az 1950-es évekből származik, és valóban tartalmazza a „fehér ember maradványainak temetkezési joga” kifejezést. „Teljes felelősséget vállalok ezért” – mondta Vizena a KPLC-nek. „Több éve vagyok ennek a testületnek az elnöke, mégsem olvastam el a szabályzatot.”

A temető igazgatósági tagjai csütörtöki rendkívüli ülésükön eltávolították a záradékot az alapszabályból – jelentette a KPLC.

Vizena elnézést kért és elmondta, hogy felajánlotta a családnak az egyik birtokában lévő sírhelyet, hogy ott temethessék el Darrell Semient, de ezt a család visszautasította.

A szétválasztott, feketéknek és fehéreknek fenntartott temetőknek hosszú története van az Egyesült Államokban, és rasszista maradványok – az esetből is látszik – a mai napig fennmaradtak.

A texasi Waco városban 2016-ban rendelték el a fehér és fekete részleg közti kerítés eltávolítását a temetőben, és a szintén texasi Mineolában pedig tavaly.

Egyébként a Legfelsőbb Bíróság 1948-as Shelley kontra Kraemer ügyben hozott határozata alapján az efféle rasszista szabályzatok törvényellenesek az Egyesült Államokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!