Súlyos zavargások voltak Tripoliban, egy ember meghalt, 226-an megsérültek

2021. január 29. – 05:24

frissítve

Súlyos zavargások voltak Tripoliban, egy ember meghalt, 226-an megsérültek
Rendőrsorfal egy libanoni politikus házánál. Fotó: Reuters/Omar Ibrahim

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos zavargások robbantak ki csütörtök éjszaka Libanon második legnagyobb városában, Tripoliban, írja az MTI. A biztonsági erők összecsaptak a szigorú járványügyi korlátozások miatt elégedetlen tüntetőkkel, akik több épületet felgyújtottak. A rendbontásokban egy ember meghalt, 226-an megsérültek, köztük huszonhat rendőr.

Szemtanúk szerint a tiltakozók felgyújtották a Bejrúttól kilencven kilométerre északra fekvő kikötőváros polgármesteri hivatalát, a műemléképület több emelete lángokban állt. A tüntetők nem tudtak behatolni a bírósági palotába, de gyújtópalackokat dobáltak az épületre, amely ugyancsak lángra kapott. A tűzoltóknak sikerült gyorsan eloltaniuk a tüzet.

Más épületeket is felgyújtottak, áttörve a rendőrkordonokon eljutottak több ismert helyi szunnita politikus házához, megrongálták a térfigyelő kamerákat, felgyújtották a szemetes kukákat.

A zavargások órákon át tartottak, végül katonák vonták ellenőrzésük alá a belvárost.

Egy harmincéves férfit lelőttek, és a biztonsági erők el is ismerték, hogy éles lőszert vetettek be a polgármesteri hivatal ostromlói ellen. A belügyminisztérium azonban ezt közleményében tagadta, mondván, csak könnygázgránátokat és vízágyúkat használtak tömegoszlatásra. A vöröskereszt szerint az egyik helyi kórházba került sebesültek közül senkinek sem voltak lőtt sebei.

Hétfő óta tüntetnek

A tüntetők dühét az váltotta ki, hogy a hatóságok rendkívüli járványügyi helyzetet hirdettek, és a közel egy hónapja tartó országos karantén miatt az ötmilliós országban visszaesett a gazdaság, romlottak az életkörülmények, megugrottak az árak, a kisvállalkozások csődbe mentek. A zömében szunnita muzulmánok lakta 230 ezres Tripoliban pattanásig feszült a helyzet, hétfő óta tartanak a tüntetések.

Libanonban a koronavírus-járvány kezdete óta több mint 293 ezren fertőződtek meg, és 2621-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, közülük több mint ezren január eleje óta.

Hasonló jelenetek zajlottak vasárnap este Hollandiában is, ahol szintén a szigorú járványügyi korlátozások ellen tiltakozó fiatalokkal csaptak össze a rendőrök. Urk halászfaluban egy tesztközpontot is felgyújtottak, országszerte több mint 240 embert tartóztattak le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!