Washington főváros lehet, de iskolai névadó nem

2021. január 28. – 18:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A San Franciscó-i tanfelügyelet 44 iskola névadását rendelte el, a döntést 6:1-es szavazással, három évig tartó vita után hozták meg. A tanfelügyelet szerint sem Abraham Lincoln, sem George Washington egykori amerikai elnökök, sem más prominens személyek „nem méltók” arra, hogy iskolák viseljék nevüket – írja az MTI.

A rendelkezés szerint el kell távolítani azoknak a történelmi személyeknek a nevét iskolákról, akik közvetlenül vagy széles körben kapcsolódtak a rabszolgatartáshoz, elnyomáshoz, rasszizmushoz, „emberi lények leigázásához”. Lincoln és Washington mellett Thomas Jefferson volt elnök neve is nem kívánatos iskolanév lett, mivel – akárcsak Washingtonnak – neki is voltak rabszolgái.

Az Abraham Lincoln High School San FranciscóbanFotó: Justin Sullivan / AFP
Az Abraham Lincoln High School San FranciscóbanFotó: Justin Sullivan / AFP

A listára felkerült Dianne Feinstein, aki San Francisco polgármestere volt. Az immár 87 éves Feinsteinnek azt rótták fel, hogy 1984-ben nem cserélte másodszor is sértetlenre a városháza előtti konföderációs zászlót – a polgárháborúban a déliek lobogóját –, miután azt másodszor is megrongálták, hanem egyszerűen levettette.

A diákok szülei közül sokan felháborodtak a döntésen. Akadt, aki viccnek minősítette, a szülők zöme pedig azt kifogásolta, hogy a tankerület nem kérte ki sem történészek, sem az érintettek széles körének véleményét.

San Francisco polgármestere, az afroamerikai London Breed szerencsétlennek értékelte a névváltoztatás időzítését, mivel a koronavírus-járvány miatt márciusig zárva vannak az iskolák, a tanulóknak pedig épp elég lelki teher a kór miatti rendelkezések betartása. Breed azt mondta, támogatja a vitát iskolák átnevezéséről, de abba bele kellene vonni szülőket, diákokat és másokat. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!