Rejtélyes pelikánpusztulás Szenegálban, több mint 700 példány veszett oda

2021. január 28. – 13:21

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt szombaton összesen 750 pelikán tetemét találták meg a szenegáli, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Djoudj madárrezervátumban. A tömeges pusztulás oka egyelőre nem ismert, írja a Guardian.

A bejelentés szerint 740 fiatal és 10 kifejlett példány hullott el. A környezetvédelmi miniszter azonnal boncolást és a minták elemzését rendelte el. A tetemeket elővigyázatosságból elégették, a parkot pedig bezárták.

A szokatlan állatpusztulás okai közül a madárinfluenzát már kizárták, noha az MTI szerint nemrég egy szenegáli gazdaságban felütötte fejét a H5N1, amit akkor mintegy 100 ezer jószág leölésével sikerült megfékezni.

„A madárinfluenza csak a magvakon élő szárnyasokat sújtja, a pelikán azonban halat eszik. Nem írhatjuk a H5N1 számlájára a pusztulásukat. Meg kell várnunk a laboreredményeket, néhány napon belül megkapjuk őket” – mondta az AFP-nek a rezervátum igazgatója, Bocar Thiam.

A Djoudj a Szenegál-folyó deltavidékén terül el, szavannái, csatornái, mocsarai és tavai majdnem 400 faj több mint hárommillió költözőmadarának adnak otthont minden évben, miután a Szahara felett átrepülve megérkeznek Nyugat-Afrikába. A rezervátum 1981-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!