ENSZ: Olaszország megsértette az emberi jogokat, amikor nem segített egy süllyedő hajónak

2021. január 28. – 10:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 200 ember fulladt meg 2013-ban a Földközi-tengeren, amikor elsüllyedt egy hajó. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága szerint ez elkerülhető lett volna, ha az olasz hatóságok idejében reagálnak a vészjelzésekre, és odaküldik a mentőcsónakjaikat.

A bizottság szerdán közzétett vizsgálata szerint szerint

Olaszország nem tett eleget az emberi jogi kötelezettségének.

A hajó fedélzetén 400 ember utazott, többségében szíriai és palesztin állampolgárok. Miután elhagyták Líbiát, bajba kerültek, és hiába küldtek többször is vészjelzést, az olasz hatóságok késleltették a mentést, és a máltai parti őrséghez irányították a feladatot.

„Ha az olasz hatóságok a vészhívások után azonnal elindították volna a mentést, akkor legkésőbb két órával azelőtt elérték volna a hajót, hogy az elsüllyedt volna” – fogalmazott Hélène Tigroudja, a bizottság tagja. Így csak öt órával később ért oda egy máltai hajó, amikor a hajó már felborult.

A bizottság szerint Olaszországnak a nemzetközi jog szerint kötelessége megvédeni a tengeren bajba jutott emberek életét és támogatni a mentési missziókat.

Felszólították Olaszországot, hogy folytasson le egy független vizsgálatot az ügyben, és indítson büntetőeljárást a felelősök ellen.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa ezzel egy időben további 100 millió dollár (730 000 font) kért a migrációs útvonalakon lévő emberek védelmére. 2020-ban több mint ezer ember halt meg vagy tűnt el, miközben megpróbált eljutni Európába Észak-Afrikából. Múlt héten 43 ember halt meg, miután egy hajó felborult a Földközi-tengeren, nem sokkal azután, hogy elhagyta Líbiát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!