Már 17 kilónyi, 20 százalékosra dúsított uránt állított elő Irán

2021. január 28. – 14:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Iráni Atomenergia-ügynökség 17 kilogramm, 20 százalékosra dúsított uránt állított elő – közölte csütörtökön Mohamed Bagher Ghálibáf iráni parlamenti elnök. Az iráni parlament novemberben rendeletet adott ki, amelynek értelmében Iránnak 120 kilogramm, akár 20 százalékosra dúsított uránt kell előállítania, illetve új centrifugákat kell üzembe helyeznie, dacára annak, hogy ez sérti a nukleáris programjáról 2015-ben kötött nemzetközi megállapodást – írja az MTI.

„Köszönjük az AEOI-nak, hogy mindössze egyetlen hónap alatt 17 kilogramm 20 százalékosra dúsított uránt állított elő, és üzembe helyezett néhányat az új IR2M-centrifugák közül”

– mondta Ghálibáf az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség beszámolója szerint. Ez az ütem összhangban áll az új nukleáris törvényben foglalt menetrenddel – idézték a házelnököt, miközben meglátogatta a Fordóban működő, föld alatti urándúsító létesítményt.

Az AEOI nem erősítette meg az erről szóló értesüléseket. Az új jogszabály előirányozza Irán számára, hogy figyelmen kívül hagyja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kiegészítő jegyzőkönyvét, és korlátozza ENSZ-felügyelők bejutását iráni nukleáris létesítményekbe.

A jogszabályt annak ellenére fogadták el, hogy tiltakozott ellene az AEOI és Haszan Róháni iráni elnök is, utóbbi szerint a törvény megakadályozza az iráni atomalku visszaállítását most, hogy immár Joe Biden az Egyesült Államok elnöke. Az nem váratlan fejlemény, hogy Róháni sem ért el semmit a tiltakozással, mivel az összes fontos politikai lépésnél Ali Hamenei legfelsőbb vezetőé az utolsó szó.

Irán a megállapodásban vállalt kötelezettségeit 2019-től kezdte fokozatosan felmondani, miután Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, és azóta több lépcsőben szankciókkal sújtotta Iránt. A 2015-ös atomalku célja megakadályozni Iránt abban, hogy komolyabb mennyiségű dúsítotturán-készletet halmozzon föl, amelyet nemcsak atomreaktoroknál, hanem nukleáris robbanófejeknél is fel lehet használni. Irán tagadja, hogy valaha is nukleáris arzenált akart volna kiépíteni.

A dpa német hírügynökség megjegyzi: az iráni elnök abban reménykedik, hogy sikerül megmenteni a megállapodást és vele együtt az iráni gazdaságot, amely a szankciók miatt az egyik legsúlyosabb recesszióban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!